Foto: Marko Sovilj
Foto: Marko Sovilj

Posle „Beogradske trilogije” i „Supermarketa”, posle „Skakavaca” i „Barbela”, Jugoslovensko dramsko pozorište predstavlja najnoviju dramu Biljane Srbljanović u režiji Slobodana Unkovskog:

Nije smrt biciklo (da ti ga ukradu)

Premijera 17. juna 2011. na Velikoj sceni „Ljuba Tadić”, Jugoslovensko dramsko pozorište.

Održaće se samo tri predstave do kraja ove sezone – 18, 21. i 23. juna.

Igraju: Anita Mančić, Vojislav Brajović, Branislav Lečić, Svetlana Bojković, Goran Šušljik, Sloboda Mićalović, Ljubomir Bandović, Ivana Vuković.

Nije smrt biciklo (da ti ga ukradu) – trejler

Biljana Srbljanović: Pitanja su uvek ista – šta je ono što nas večno sukobljava u generacijama roditelja i dece, kako je odrastanje bolno i nekada traje do pozne starosti, i kako smrt donosi, osim logične tuge, i neku čudnu vrstu smirenosti. Komad govori o generaciji mog oca, generaciji Valtera u Sarajevu, o ovoj mojoj, zagubljenoj generaciji, i onim sledećim, koje nastavljaju taj ciklus porodičnih sukoba, opsesija, velike ljubavi i besa. Komad je za mene, pre svega, smešan, mada mislim da ti izuzetni glumci nalaze neki pravi ton između tuge i sete, i komike života i smrti.

Slobodan Unkovski: Hteo bih da napravim svojevrstan lament nad Srbijom (…) Hteo bih da vidim šta je moglo da bude ovde da je bilo to što je trebalo da bude. Recimo, šta su propuštene šanse, zašto je stanje duha takvo kakvo je. (…)
Umetnost naravno nema odgovore. Ne znam šta bi sve trebalo da znam da bih rekao zašto je, ali mogu da vidim kako je. I to kako je hteo bih da pokažem, da se vidi, da skrenem pažnju.

Jugoslovensko dramsko pozorište, 09.06.2011.

Peščanik.net, 09.06.2011.

Srodni link: Biljana Srbljanović – Tri drame