Tužilaštvo za organizovani kirminal prikuplja podatke i dokaze o više događaja koji su prethodili atentatu na premijera Zorana Đinđića, a koji nisu bili predmet pravosnažno okončanog krivičnog postupka. Svakako, jedan od najznačajnijih događaja je pobuna JSO. U okviru tih aktivnosti, postupamo i po krivičnoj prijavi koju je podneo advokat Srđa Popović, punomoćnik majke i sestre pokojnog premijera. Podaci sadržani u samoj krivičnoj prijavi značajni su za naš dalji rad i sigurno će doprineti da pretkrivični postupak bude ubrzan i priveden kraju, kaže za ”Novosti” specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević.

Koliko vam u istraživanju političke pozadine ubistva premijera znače podaci koje smo čuli na suđenju?

– Ti podaci su od izuzetnog značaja, ali nisu bili dovoljni da se pokrene još neki krivični postupak. U međuvremenu su prikupljene dodatne informacije koje treba da nam u velikoj meri pomognu u donošenju odluke o ishodu pretkrivičnog postupka koji je u toku.

Koji se još događaji istražuju osim pobune ”crvenih beretki”?

– Ne govorimo samo o događajima, već o licima koja se dovode u vezu sa atentatom, a čija su imena pominjana u toku suđenja. Podsetiću samo na sistem obezbeđenja zgrade Vlade. Postoje i druga pitanja na koja do danas nije bilo odgovora ili su ostala nedovoljno razjašnjena, poput pružanja pomoći i logističke podrške odbeglim pripadnicima klana.

U kojoj su fazi postupci protiv Miloša Simovića i Sretka Kalinića? Da li se u razgovorima došlo do novih saznanja?

– Protiv Simovića i Kalinića su pravosnažno okončana dva krivična postupka, i protiv njih se sada vodi još jedna potpuno nova istraga. Oni su saslušani kao okrivljeni, ali ne mogu da iznosim sadržinu njihovih odbrana, jer je to u ovoj fazi krivičnog postupka službena tajna. Taj postupak je u vezi i sa postupkom koji se vodi protiv Luke Bojovića.

Koliko je realno da neko od njih dvojice dobije status svedoka saradnika?

– Obojica su pravosnažno osuđena na po 40 godina zatvora i zbog toga u ovom trenutku ne mogu da dobiju takav status. Ako dođe do ponavljanja krivičnog postupka, formalno-pravno mogli bi postati svedoci saradnici. A, da li je to realno, zavisi od niza uslova koje bi trebalo da ispune, a koji bi opravdavali takvu odluku suda.

Da li je posle uspešne akcije hapšenja saradnika Darka Šarića u Italiji, Srbiji i Crnoj Gori, klan razbijen?

– Krivični postupci proistekli iz akcije ”Balkanski ratnik” vode se u ovom trenutku u pet zemalja: Srbiji, Sloveniji, Argentini, Urugvaju i Italiji. Oni su pokrenuti protiv više od 150 osoba, od kojih je manji broj u bekstvu, među kojima su Darko Šarić i Goran Soković, koji su kod nas optuženi kao organizatori kriminalne grupe. Sve dok su oni na slobodi ne možemo reći da je kriminalna aktivnost ove organizacije eliminisana.

Ministarka Malović je navela da je bilo pokušaja da se zastraše svedoci saradnici u postupku protiv Šarića…

– Tužilaštvo za organizovani kriminal raspolaže informacijama o pokušajima da se utiče na svedoke saradnike kako bi izmenili svoje iskaze i izašli iz stečenog statusa. Jedan od oblika pritisaka su i pretnje upućene članovima njihovih porodica i bliskim rođacima. Pored toga, bilo je pokušaja profesionalnog diskreditovanja lica koja rade na ovim predmetima ili su deo sistema zaduženog za bezbednost učesnika krivičnog postupka. Takve aktivnosti organizovanog kriminala za nas nisu iznenađenje. Država i njeni organi spremni su na takve izazove. Oni će u potunosti ispuniti svoje obaveze, posebno u zaštiti svih lica čiji su integritet ili bezbednost ugroženi.

Koliko dugo su srpska i italijanska policija i tužilaštva sarađivali u akciji ”Balkanski ratnik”?

– Saradnja Tužilaštva za organizovani kriminal i Nacionalne direkcije za borbu protiv mafije Italije na ovom predmetu počela je u prvoj polovini 2008. Sarađivali su intenzivno i naša BIA sa nadležnim italijanskim organima – finansijskom i državnom policijom. Značajnu ulogu imali su i oficiri za vezu Italije u Srbiji. Sa italijanskim kolegama razmenjivani su i dokazi koji se danas koriste u svim zemljama.

Je li na samom početku ”isplivalo” ime Darka Šarića?

– Kad govorimo o organizovanom kriminalu često previđamo činjenicu da su u pitanju organizacije sa velikim brojem pripadnika i specifičnom strukturom. Na osnovu prvih informacija, nismo imali definisane sve aktere i članove. Prve informacije da postoji međunarodna grupa koja na području Italije doprema i distribuira enormne količine kokaina i raspolaže izuzetno velikim finansijskim sredstvima, stigle su u Tužilaštvo iz italijanske Direkcije za borbu protiv mafije. One su se odnosile na osobe od kojih je zaplenjen kokain, na kurire. Da bi se od tog nivoa organizacije došlo do vrha trebalo je vremena, strpljenja i upornog rada.

Pošto su i Italija i Srbija izdale nalog za hapšenje Šarića i Sokovića, kojoj zemlji će biti izručeni u slučaju hapšenja?

– Verujem da će biti izručeni Srbiji, pre svega jer je Šarić srpski državljanin. Drugi značajan razlog je što se protiv njih u Srbiji već vodi krivični postupak, podignuta je optužnica, a optuženi su kao vođe kriminalne grupe. Čini mi se da su to ubedljivi argumenti i nadam se da će oni uskoro biti uhapšeni i izručeni Srbiji.

Na koga je mislio direktor policije Milorad Veljović kada je rekao da Šarić nije ”mozak” kriminalne grupe?

– Prema dokazima koje je Tužilaštvo do sada prikupilo, on je u optužnici označen kao jedan od vođa. Ako se u nastavku krivičnih postupaka u našoj ili drugoj zemlji dođe do podataka da je još neko učestvovao u planiranju ili organizovanju krijumčarenja kokaina, te dokaze ćemo ceniti, i proširiti postupak i na ta lica.

Slobodan Homen izjavio je da su mnogobrojni političari i ličnosti iz javnog života sarađivali sa Šarićem. Da li se o tome vodi istraga?

– Krivični postupak je pokrenut protiv svih lica za koja Tužilaštvo raspolaže dokazima i za koja postoji osnovana sumnja da su učestvovala u trgovini narkoticima i pranju novca. Očekujem da ćemo vrlo brzo postojeće postupke proširiti i njima obuhvatiti još neke osobe. Društveni položaj tih lica, status i svojstvo, neće biti kriterijum za odluku da li ćemo pokrenuti postupak ili ne. Interesuje nas samo kvalitet dokaza. Pri tome, niko neće biti zaštićen kao što nije bio ni do sada.

Ispituje li se veza između Šarića, Subotića i Antona Stanaja?

– U toku krivičnog postupka, odnosno istrage vođene zbog pranja novca, došlo se do podataka da je ta aktivnost obavljana preko velikog broja preduzeća. Neka su registrovana u Srbiji, neka u inostranstvu. Krivičnim postupkom obuhvaćena su lica za koja smo do sada došli do dokaza da su, bilo kao osnivači, bilo kao odgovorna lica ili poslovni partneri, učestvovala u pranju novca. Naš rad nije završen, i dalje istražujemo pranje novca i sigurno ćemo taj postupak proširiti i na još neke osobe.

Zna li Tužilaštvo gde se nalazi Luka Bojović?

– Protiv Luke Bojovića, po zahtevu Tužilaštva, vodi se istraga. Postoje određene informacije o tome gde se nalazi i te informacije se prosleđuju zemljama za koje verujemo da u njima boravi. Za Bojovićem je raspisana međunarodna poternica i očekujem da će biti uhapšen i izručen Srbiji. Postoje naznake da je zaista bio u Španiji, a da li se i sada tamo nalazi videćemo.

 
Večernje Novosti, 06.12.2010.

Peščanik.net, 07.12.2010.