Foto: Slavica Miletić

Foto: Slavica Miletić

Prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije, ime Dragana Sikimića, novoizabranog direktora Agencije, nalazi se među onima koji su donirali 40.000 dinara Srpskoj naprednoj stranci za prošlogodišnje predsedničke izbore. Istu sumu naprednjacima je dao i 2016. godine za lokalne izbore u Zemunu.

Ovo nije jedina kontroverza koja prati ovaj izbor. Kako je BIRN objavio, Dragan Sikimić je bio i član Radnog tela Republičke izborne komisije za opštinu Zemun na predlog Srpske napredne stranke.

Međutim, ispostavilo se da je on bio i na listi ove stranke za izbore u Zemunu 2016. godine. Prema podacima iz Zbirne izborne liste koja je objavljena u Službenom listu Grada Beograda, na listi naprednjaka na 17. mestu se nalazi Dragan Sikimić, diplomirani pravnik iz Zemuna.

Sikimić će se sad naći u neobičnoj poziciji imajući u vidu da je Agencija na čijem je čelu već pokrenula postupak protiv SNS-a zbog sumnjivih donacija za izbore 2014. godine, kao i da trenutno vrši proveru prošlogodišnjih donatora na čijem spisku se nalazi i sam Sikimić.

BIRN je sredinom oktobra prošle godine u svom istraživanju izneo svedočenja ljudi koji su davali po 40.000 dinara za predsedničku kampanju Aleksandra Vučića u kojima su priznali da novac nije njihov već da su ga dobili u stranci, a zatim uplatili pod svojim imenom.

Agencija za borbu protiv korupcije je u međuvremenu zatražila od Uprave za sprečavanje pranja novca da izvrši kontrolu transakcija Srpske napredne stranke, ali ova to nije uradila jer, kako su rekli, u dopisu Agencije nisu dobili objašnjenje od kojih nelegalnih aktivnosti bi oprani novac potekao.

Takođe, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je na zahtev Agencije proveravalo donacije svih stranaka i tom prilikom utvrdilo da se među njima ponovo nalaze korisnici socijalne pomoći.

Od ukupno 8.317 donatora, njih 23 u isto vreme koristi novčanu socijalnu pomoć, rečeno nam je u Agenciji. Do objave teksta nismo uspeli da saznamo koliko njih i kojoj stranci je dalo novac.

Sajt Peščanika je početkom prošle godine pisao da je Odbor Agencije pokušao da izabere Ljiljanu Blagojević, gradsku pravobraniteljku i nekadašnju pomoćnicu ministra Nikole Selakovića, za direktorku Agencije.

Ovaj izbor je propao kada dva člana Odbora nisu hteli da glasaju za Blagojević, jer je ona na intervjuu u Agenciji rekla da je bila članica SNS-a do decembra 2016. godine.

Nakon toga, Agencija je dugo bila bez direktora, da bi u septembru prošle godine na to mesto bila izabrana Majda Kršikapa, koja je dva meseca nakon toga podnela ostavku iz razloga koji ni danas nisu poznati.

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta koji finansira Britanska ambasada u Beogradu. Stavovi izrečeni u tekstu predstavljaju stavove autora i ne oslikavaju stavove donatora.

BIRN, Javno, 18.01.2018.

Peščanik.net, 19.01.2018.

Srodni link: Reakcija Agencije