Da li je i vama to, s oproštenjem, upalo u oči? Mislim, to kako naši političari sede kad gostuju po foteljama TV studija?

Ne znam da li ih je podučavao marketinški savetnik ili su samouko saznali iz nekog magazina (Blic žena?), tek vidim da su svi, i Tadić, i Nikolić i Vučić, i Koštunica… pa čak i Andreja Mladenović, usvojili tzv. alfa-mužjak sedenje. Stopala razmaknuta bar po pola metra, dlanovi na butinama, prsti blago ka unutrašnjosti butina, leđa i glava malo unazad kako bi se isturila karlica… I sede tako raskrečeni, a ona stvar im uperena pravo u (najčešće) voditeljku. Mada, jesu je oni uperili u voditeljku, ali njome zapravo “nišane” nas, nas sa ove strane ekrana. Nas koji ćemo ispod žita, sasvim nesvesno i sasvim pasivno primiti i usvojiti poruku da su oni alfa-mužjaci. Vođe čopora. Rasplodni kapaciteti. Strah za ostale mužjake, ponuda za sve ženke.

Zašto to rade i zašto misle da ćemo stvarno poverovati da su baš svi odreda ni manje ni više nego sve sami alfa-mužjaci? Kao da ne znamo da nam “prete” praznom puškom. Kao da ne mislimo da su, u najboljem slučaju, samo kalfa-mužjaci. Kao da nismo gledali Batu Živojinovića u legendarnoj sceni sa Šteficom Cvek (uvek zamislim da ga kopiraju i u modelu tigrastih gaća ali, opet, to je moja mašta, vi niste u obavezi).

A misle zato što su najzad svi poverovali u moć marketinga, a kako i ne bi kad vide šta je marketing uradio za radikale. I tako, kad im je neko rekao da se takvim sedenjem utiče na podsvest birača – oni su se poslušno raskrečili. Šta pa drugo i mogu da urade. Eh, nisu svi Tijanić, pa da barem jednom nedeljno isprebijaju nekog. Videli bi mi na delu koliki su oni alfa-mužjaci, samo da smeju da (se) biju. Ovako, jedino mogu da nam se predstave poslušnim prihvatanjem marketinških saveta. Da sede kao alfa-mužjaci, da govore kao da im je Srbija na srcu, da izgledaju kao da ozbiljno misle.

I to je možda stvarni, finalni krah marketinga. Jer, ideja marketinga nije da zloupotrebljava, da obmanjuje potrošače, da im nametne proizvod koji im ne treba, da im uvali lepo upakovan bofl… Naprotiv. Ali, kad vidite, na primer,  kako su beskrupulozno ušminkali one iste stare radikale, kako su im skockali novu ambalažu i ispeglali promociju, nekako posumnjate u mogućnost da marketing može biti jedna časna profesija u funkciji tržišta i potrošača. U ime struke ja vam se izvinjavam.

Pun kufer marketinga

Peščanik.net, 06.05.2008.


The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)