Foto: Predrag Trokicić
Foto: Predrag Trokicić

Tek što je lansiran, teleskop Džejms Veb nam je poslao fotografije daleke prošlosti. Možda, što da ne, uslika i Mlečni put pa da vidimo jesu li amebe stvarno bile pre nas. Mada bi nam više značilo da ga prikaže, ne od pre koju milijardu već od pre koju desetinu godina, tek da gradonačelnik Beograda ne bi mogao više da tvrdi kako ne zna, jer nije video, šta je namuralisani osuđeni ratni zločinac radio u Bosni.

Ali, ako i ne možemo (ili samo nećemo) da gledamo u prošlost, evo nam sadašnjosti da pogledamo u budućnost.

Sa jedne strane, dobro je što ima gušenja protesta i svih ostalih sloboda zagarantovanih Ustavom. Jer to znači da još uvek ima šta da se guši. A moglo bi i da nema. Sa druge strane, dobra vest je da se vlast pridržava zakona. Zakona koji će tek biti. Kao na primer onaj o policiji, povučen pre izglasavanja jer, kako reče predsednik Srbije, nije bio zgodan za pred izbore.

No, to što taj konkretan nacrt nije usvojen, ne znači i da vlast ne sprovodi njegove odredbe. Kao u Novom Sadu na primer. Javni red već zavode privatna lica sa ovlašćenjima policije. Policija gleda svoja posla (još gore – ne gleda!), jedino što im, kako budući zakon predviđa, na uniformama još uvek nisu ispisane šifre (ko za wi-fi, bože mi oprosti) umesto ličnih imena i što još nije zabranjeno da ih snimate dok krše pravila službe. Ali i da ih snimate – sa tim dokazima možete samo da se slikate. Jer tužilaštvo ima preča posla (da od Poverenika zahteva zaštitu od medija koji objavljuju da tužilaštvo krši zakon dok ne radi svoj posao).

Šta na sve to kažu gradski oci, otac nacije i otac srpskog sveta? Pa, gradonačelnik Novog Sada se divi strpljenju policije i „službenog“ obezbeđenja. (Ako je službeno – što im to nije pisalo na majicama i što nisu bili unutar zgrade, gde im je jurisdikcija?) Predsednik Srbije nije bio obavešten (ne, nije Koštunica) tako da, Novosađani, sledeći put pravac Gazela pa ćete dobiti i prijem u Belom dvoru kad već niste u Banskom dvoru. Ministar policije o Novom Sadu ne kaže ništa, ali kaže da ne zna da je bio u Jovanjici (?!). I, umesto da pred sudom (makar sudom javnosti) svedoči o tim posetama, on „svedoči“ da ga je velika, „možda najveća“ tajna služba vrbovala da se odrekne ministarske fotelje. (Ta nemojte kaz’ti, pa zar takva javna ucena za „predsednika svih Srba“ – ako me izostaviš iz buduće vlade znači da si poklekao, c-c-c.)

Drugim rečima, vlast kaže da je u Novom Sadu sve bilo pod konac. Pa naravno, prošli izbori, Evropskoj uniji smo okrenuli leđa, što bi se onda jedili na tamo neka kršenja zakona i ljudskih prava. A vi Novosađani i svi ostali – pa unajmite neko privatno obezbeđenje da vas štiti. Ionako je i ovo koje vas je tuklo i gnječilo nogama – plaćeno vašim novcima.

Peščanik.net, 25.07.2022.


The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)