Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za mir je predsednik SAD Barak Obama. Komitet za dodelu Nobelove nagrade saopštio je da je nagrada dodeljena Obami zbog „izuzetnih napora da ojača međunarodnu diplomatiju i saradnju među narodima“.

Komitet navodi da je Obama stvorio novu klimu u međunarodnim odnosima, i da se „jako retko dešava da jedna osoba ima tako širok opseg uticaja koji privlači pažnju celog sveta istovremeno dajući svojim građanima nadu za boljom budućnošću“.

Obamina diplomatija temelji se na konceptu koji kaže da „svetski lideri moraju upravljati na bazi onih vrednosti koje deli većina svetskog stanovništva“, navodi se u saopštenju Komiteta.

Počastvovan sam što mi je nagrada dodeljena, ali nisam siguran da sam učinio dovoljno da je zaslužim – bila je prva reakcija američkog predsednika na vest da je ovogodišnji laureat Nobelove nagrade za mir.

Obama je rekao da je vest o dobijanju nagrade primio s „iznenađenjem i dubokom poniznošću“.

Na nagradu ne gledam kao na priznanje za svoja dostignuća, već pre kao priznanje za ciljeve koje je postavio za SAD i svet. Nisam siguran da zaslužujem da budem u društvu prethodnih dobitnika, zato nagradu prihvatam kao poziv na akciju, kao poziv upućen svim zemljama da se uhvate u koštac sa zajedničkim izazovima XXI veka. Ova nagrada jednostavno nije o mojoj administraciji, ona mora biti podeljena sa svima koji teže pravdi i dostojanstvu – rekao je Obama.

U ovogodišnji izbor za Nobelovu nagradu za mir ušlo je 172 pojedinaca i 33 organizacije.

Dobitnica Nobelove nagrade za književnost je Herta Miler, čiji smo tekst nedavno preveli.

Nobelovu nagradu za fiziku 2009. dobili su Čarls Kau, Vilard Bojl i Džordž Smit za revolucionarno otkriće prenosa svetlosti kroz optička vlakna i poluprovodnike.

Venka Traman Ramakrišnan, Tomas Štajc i Ada Jonat ovogodišnji su dobitinici Nobelove nagrade za hemiju jer su pokazali kako funkcionišu ribozomi važni za delovanje novih antibiotika.

Laureati Nobelove nagrade iz oblasti medicine u 2009. su Elizabet Blekbern, Kerol Grejder i Džek Šostak za rad na enzimu telomeraza koji štiti ćelije od starenja.

 
Peščanik.net, 09.10.2009.