Foto: Ivana Tutunović Karić
Foto: Ivana Tutunović Karić

Nasuprot univerzalno primenjivoj krilatici misli globalno, deluj lokalno, naša vlast se opredelila da misli samo lokalno, a da se obruka globalno. I da zarad totalnog uspeha na delimičnim lokalnim izborima, u Ujedinjenim nacijama uradi isto ono što radi i kod kuće – potkupljuje poslanike, deli na svoje i neprijatelje, izvodi neprimerene dramolete u sali i da organizovani zločin pravda organizovanjem (srećom medijski nepropraćenog) panela tipa „a da vidite šta su tek drugi nama uradili“. Samo je falila ona izložba Necenzurisane laži kojom bi „celom svetu“ prikazao kako ga zbog rezolucije razapinju po tviterima, pa da predsednik Srbije kompletira uputstvo kako da od komaraca napravite sebe na magarca.

I iako je rekao za ceo taj spektakl da je to ekser u sanduk njegove političke karijere, nije dozvolio da ga ta mrtvačka metafora uspori u predizbornim mitinzima za koje je obećao da neće imati vremena. Doduše i za nadolazeće lokalne izbore je rekao da nikoga ne zanimaju (u vr’ glave 7 posto glasača), a ipak ne posustaje sa agitacijom. I to vam je dokaz da se on ne ponaša kao monarh (kako ga optužuju naročito posle patrijarhovog molebana pred put u Njujork) jer bi se stvarni monarh povukao iz javnosti do izbora, kao što je to sada učinio Čarls III, da, kako je saopšteno, ne bi svojim delovanjem ometao kampanju i uticao na glasače. Sa druge strane, britanski kralj je ipak nov u tom poslu, videćemo šta će reći kad i on bude vladao duže od decenije.

Ali šta je to tako važno što ima da nam poruči pred ove, njemu navodno nevažne lokalne izbore? (Osim toga da „nikada nijedan predsednik neće ponoviti to što je on rekao u UN“, i falim te bože da neće.) Pa, ukratko, da, kao i o rezoluciji, i u neglasanju za „one koje baš briga za narod i koji slušaju instrukcije iz inostranstva“ moramo biti složni i jedinstveni.

Da mi lokalno budemo jedinstveni a vlast je uspela da podeli i globalne Ujedinjene nacije kojima i samo ime kaže da su ujedinjeni?! Mi koje vlast ubeđuje da je ceo svet podeljen na one koji ne daju da nam bude bolje i one koji žele da nam bude bolje ali im sirotima ovi prvi ne daju?! Mi koje su ko sekirom podelili na one kojima je dobro da im bolje ne može biti (lažem, uvek može bolje za još koji milion evra) i kojima, s obzirom na znanje i sposobnosti, nikada nije bilo bolje, i na drugoj strani one kojima pod ovom vlašću nikada neće biti bolje?! Može, ali malo sutra, u limburgu mesecu kad na vrbi rodi grožđe. Eto.

Peščanik.net, 27.05.2024.


The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)