Navešću nekoliko činjenica koje se odnose na tekst gospođe Ljiljane Smajlović, objavljen u listu DANAS 22. februara ove godine.

Ne sećam se da sam ikad gospođu Smajlović crtao kako jaše na metli i da je na nekoj od mojih karikatura mahala „svastikom“.

Gospođa Smajlović tvrdi i da sam je na drugoj karikaturi nacrtao „kao masnu gusku“.

Očigledno, gđa Smajlović, na moje ogromno iznenađenje, ne razlikuje gusku od – kvočke. Na crtežu je – kvočka u čije perje su se udobno ušuškali Baletićka, Mila Štula, Tijanić, Nino Brajović, Hadži Antić, Vučelić…

Nemam ništa protiv da predsednica UNS-a polemiše sa porukom koju ima ova karikatura, ali ne razumem zašto je gđa Smajlović odlučila da se bavi – masnom guskom. Ne bih da se mešam u to kako gospođa Smajlović sebe doživljava, ali moram da primetim da se ovako ozbiljan problem percepcije pojavljivao i kod Slobodana Miloševića. Za to sam čuo u razgovoru koji sam imao sa bivšim predsednikom Milanom Milutinovićem. Milutinović mi je rekao da je Milošević bio nezadovoljan što sam njegovu suprugu Miru Marković crtao kao debelu, baš u vreme kad je ona imala kuru mršavljenja. Takođe, Milošević je bio ljut što crtam Miru sa cvetom u kosi kad ga ona više ne nosi. Milošević takođe nije razumeo (ili nije hteo da vidi) poruke koje su imali moji crteži.

Inače, nacrtao sam nekoliko karikatura na kojima se pojavljuje gospođa Ljiljana Smajlović i prilažem ih da cenjeni čitaoci jasno vide koja su javno zastupana stanovišta gđe Smajlović bila povod za moje crteže. Na primer, u vreme kada je uhvaćen Milorad Ulemek Legija gospođa Smajlović izjavila je da bi ona veoma rado intervjuisala Legiju. Navodno i Legija zna da svira klavir, pa sam na crtežu gospođu Smajlović predstavio kao novinarku sa notesom i kao deo Legijine verne publike. Na karikaturi sa NATO simbolom koji zajedno sa likovima formiraju kukasti krst radi se o potpuno jasnoj poruci. Tu nema nikakvog mahanja kukastim krstom, pa je ovde ponovo isti problem nerazumevanja poruke. Takođe, na karikaturi gde Gospođa Smajlović drži metlu (a ne jaše) zajedno sa gl. urednikom Večernjih novosti Manjom Vukotićem, ona pokušava da minimalizuje štetu koju su režimski mediji napravili za vreme režima Slobodana Miloševića, što ona i sada čini osporavajući odluku Apelacionog suda u vezi podele vlasništva Doma novinara između UNS-a i NUNS-a.

Danas, 24.02.2012.

Peščanik.net, 25.02.2012.

KARIKATURE – CORAX