Otkako je beogradskim tabloidima dostavljena informacija da se na listi svedoka u procesu koji Hrvatska vodi protiv Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde – nalazi i Sonja Biserko, hajka protiv predsednice Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji ne jenjava.

Njenu odluku da se odazove pozivu Hrvatske za eventualno svedočenje mediji poput Večernjih novosti, Kurira i Informera predstavili su kao izdaju i pozvali da joj se sudi, da bude proterana iz zemlje i „da joj se stane na put“, upozorila je danas Kuća ljudskih prava zahtevajući hitnu reakciju nadležnih.

„Ovakvi tekstovi predstavljaju tradiciju u pisanju pomenutih medija. Večernje novosti predstavljale su udarnu pesnicu ratnohuškačke politike tokom devedesetih i bez ikakve zadrške podržavale su rat i ratne zločine. Na žalost, urednicima i novinarima nije suđeno za širenje mržnje i podsticanje na zločine. Danas nastavljaju sa progonom pojedinaca koji su se suprotstavljali ratu. Tabloidi poput Kurira ili Informera prirodni su saveznici vedetama ratnohuškačkog novinarstva i u ovoj, kao i u mnogim drugim hajkama“, podseća se u saopštenju, uz upozorenje da je zbog ovakvih tekstova bezbednost Sonje Biserko ozbiljno ugrožena.

Kuća ljudskih prava napominje da Sonja Biserko ne sme da snosi nikakve posledice ukoliko odluči da svedoči pred Međunarodnim sudom pravde, te da obaveze države da adekvatno reaguje protiv ovakvih poziva na linč proističu između ostalog i iz Deklaracije o braniteljima ljudskih prava koju je usvojila Generalna skupština UN, kao i iz Smernica EU o braniteljima ljudskih prava.

Tabloidi su prošle sedmice sa naslovnih strana pozvali da se Sonja Biserko protera iz zemlje zbog „izdaje“ objavljujući saznanja da se njeno ime nalazi na spisku svedoka koji je predložila Hrvatska. Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava potvrdila je potom da je iz Hrvatske dobila poziv za svedočenje. Spisak predloženih svedoka je od srpskog pravnog tima do tabloida stigao preko državnog vrha, ocenila je Biserko, s ciljem da bude izložena pritiscima i šikaniranju u domaćoj javnosti.

Neskriveni jezik mržnje po tabloidima prate navodno stručne diskvalifikacije po kojima Sonja Biserko zapravo i nema o čemu da svedoči jer „nije bila neposredan učesnik događaja“ te da njena saznanja neće biti pravno relevantna.

Ministarstvo kulture i informisanja, Savet za štampu i druge nadležne institucije do sada nisu reagovale.

Prva rasprava pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu po tužbi Hrvatske i kontratužbi Srbije za genocid u ratu u Hrvatskoj sazvana je za 3. mart naredne godine, kada će početi i ispitivanje svedoka dve strane – 12 iz Zagreba i 8 iz Beograda.

 
Pripremila Milica Jovanović

Peščanik.net, 26.11.2013.