U svim zemljama nekadašnje SFRJ 26. aprila počela je dosad najveća regionalna kampanja, tokom koje se prikuplja milion potpisa podrške osnivanju  Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava počinjenim na prostoru bivše SFRJ od 1991. do 2001. godine (REKOM).

Više od 500 mladih ljudi 26. aprila u pet do 12 su sa centralnih trgova Sarajeva, Beograda, Ljubljane, Podgorice, Prištine, Zagreba, Banja Luke, Skoplja, Niša i Vranja akcijom „regionalnog odmrzavanja“poručili da je krajnje vreme da se u javnosti regiona “odmrznu” teške teme nedavne ratne prošlosti. Akcije u ovih deset gradova, ali i promocije širom regiona najavile su početak kampanje koja će u 150 gradova regiona trajati do 6. juna.

Deset godina od kraja oružanih sukoba na prostoru nekadašnje SFRJ, ni u jednoj od država nije dovršen popis ubijenih u ratu, a više od 15.000 osoba i dalje se vode kao nestale. Žrtve su marginalizovane, njihovi glasovi se u javnosti retko čuju, a brojevima ubijenih često se manipuliše u političke svrhe.

Ovi i mnogi drugi razlozi naveli su oko 1.600 udruženja i pojedinaca svih nacija i vera sa prostora bivše SFRJ, okupljene u Koaliciji za REKOM, da zagovaraju stvaranje nezavisne međudržavne komisije kao vansudskog istražnog tela koje treba da utvrdi i javno saopšti činjenice o proteklim ratnim zbivanjima. Među njima su udruženja žrtava, nestalih, veterana, logoraša, novinara, manjinskih zajednica, organizacija za ljudska prava.

Komisija će održavanjem javnih slušanja ispovesti žrtava pomoći da se u regionu čuje njihov glas, i da se na taj način javnost podstakne na saosećanje, poštovanje i solidarnost sa žrtvama iz svih etničkih grupa.

Pozivamo Vas da potpisom podržite osnivanje REKOM-a, kao i da dalje prosledite adresu za davanje potpisa na internetu: http://support.zarekom.org

Simbolični potpisi podrške će tokom juna ove godine zajedno sa Predlogom Statuta REKOM-a biti predati svim predsednicima u regionu, od kojih će se tražiti osnivanje komisije. Detaljnije informacije o Inicijativi za REKOM možete pogledati na zvaničnom sajtu.

REKOM su dosad podržali predsednici Hrvatske i Srbije Ivo Josipović i Boris Tadić, crnogorski premijer Igor Lukšić, Skupština Crne Gore, Evropska komisija i Evropski parlament, kao i brojne javne ličnosti u regionu.

Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji, 30.04.2011.

Peščanik.net, 30.04.2011.