Podaci o industrijskoj proizvodnji su razočaravajući. Na početku 2011. prerađivačka industrija, kada se izuzmu rudarstvo i snabdevanje energijom, smanjuje se po stopi od oko 1,5 odsto, a ako se uračunaju i mala preduzeća, za 4 odsto. Kada je reč o industriji, oporavka nema.

Ovo nije novo stanje. Zapravo, period od 2001. do 2008. je karakterisan veoma sporim rastom industrije, dok je pad 2009. bio veliki. U celom periodu od 2001. industrijska proizvodnja je realno smanjena. Prošle godine je zabeležen veoma spor rast, od oko 3 odsto, posle pada od više od 12 odsto u 2009. Kada se uzme u obzir pad u prva četiri meseca 2011, mali su izgledi da će se ostvariti primetan oporavak ove godine.

Razloga za deindustrijalizaciju je mnogo, a jedan je nedostatak industrijskog preduzetništva. Ako se pogleda u šta je ulagano u prošloj deceniji, videće se da je nedostajao interes za razvijanje novih ili obnavljanje starih industrijskih proizvoda. Ovo jeste posledica privredne politike, a i načina na koji je sprovedena privatizacija, ali deset godina je dovoljno dug period da se time ne može objasniti stagnacija industrije.

Na ovom mestu je potrebno reći nešto što je nepopularno. Potrebno je prisustvo stranih preduzeća. U nekim zemljama, na primer u Sloveniji, domaća preduzeća su se održala ili čak razvila i uspela da se dokažu na stranom tržištu. U drugim zemljama, nedostatak domaćih preduzetnika je nadoknađen stranim ulaganjima, posebno otvaranjem vrata multinacionalnim kompanijama. Deset godina je dovoljan period da se utvrdi da Srbija spada u ovu drugu grupu.

 
Blic, 08.06.2011.

Peščanik.net, 08.06.2011.


The following two tabs change content below.
Vladimir Gligorov (Beograd, 24. septembar 1945 – Beč, 27. oktobar 2022), ekonomista i politikolog. Magistrirao je 1973. u Beogradu, doktorirao 1977. na Kolumbiji u Njujorku. Radio je na Fakultetu političkih nauka i u Institutu ekonomskih nauka u Beogradu, a od 1994. u Bečkom institutu za međunarodne ekonomske studije (wiiw). Ekspert za pitanja tranzicije balkanskih ekonomija. Jedan od 13 osnivača Demokratske stranke 1989. Autor ekonomskog programa Liberalno-demokratske partije (LDP). Njegov otac je bio prvi predsednik Republike Makedonije, Kiro Gligorov. Bio je stalni saradnik Oksford analitike, pisao za Vol strit žurnal i imao redovne kolumne u više medija u jugoistočnoj Evropi. U poslednje dve decenije Vladimir Gligorov je na Peščaniku objavio 1.086 postova, od čega dve knjige ( Talog za koju je dobio nagradu „Desimir Tošić“ za najbolju publicističku knjigu 2010. i Zašto se zemlje raspadaju) i preko 600 tekstova pisanih za nas. Blizu 50 puta je učestvovao u našim radio i video emisijama. Bibliografija