Jutros oko četiri sata završena je svirepa opsada Parlamenta BiH, koju su organizovale i izvele na prvom mjestu bebe, zajedno sa svojim majkama te još par stotina građana koji su ih podržavali. Krvoločne bebe su se skoro dva dana iživljavale nad nemoćnim parlamentarcima, njihovim obezbjeđenjem i ostalim nedužnim življem koje se slučajno zateklo tog dana u Parlamentu, a bilo ih je (zarobljenika), kako kažu izvještaji, oko 1.500.

Poseban pik bebe su imale na srpske predstavnike u vlasti BiH, koji su se osjetili posebno ugroženima, pa je predsjednik RS-a u pripravnost morao da stavi i jedinicu za specijalne namjene da evakuiše ove jadne i napaćene ljude iz sarajevskog pakla. Predsjednik Vijeća ministara je, kako kažu očevici, trčeći preko travnjaka uskočio u službeni automobil te za dlaku utekao bebama. Ostali, koji vjerovatno nisu imali kondiciju kao predsjedavajući, sačekali su da ih oslobodi visoki predstavnik EU, Valentin Incko, koji je skupio hrabrosti i izašao pred demonstrante i time okončao ovu nezapamćenu opsadu i talačku krizu.

Ovaj opis događaja vjerovatno je blizak onome što bi neki od zarobljenih parlamentaraca ispričali svojim kolegama koji nisu imali priliku da osjete sve strahote građanskih protesta od prije dva dana. Neki su čak i na socijalnim mrežama objavljivali kako je ovo još jedan napad usmjeren na predstavnike srpskog naroda, a Radio Televizija RS-a je kao headline stavila vijest da su srpski parlamentarci zarobljeni u Sarajevu, potpuno prešućujući činjenicu da je unutra bio kompletan sastav Parlamenta i VM BiH, kao i da protest nije imao nikakav nacionalni karakter. Zanimljivo je, mada i očekivano, da je ovu izjavu o zarobljenim Srbima na Twitteru napisala poslanica SDS-a, stranke koja je prije 20-ak godina inspirisala i izvela trogodišnju opsadu Sarajeva.

Istina je, kao i uvijek, na sasvim drugoj strani. U Bosni i Hercegovini se od nove godine novorođenoj djeci ne izdaju matični brojevi, što ih u startu onemogućava da dobiju lična dokumenta poput pasoša, kao i da ostvare brojna druga prava. Apsurd koji traje skoro pola godine zasluga je ovih napaćenih parlamentaraca koji se nisu uspjeli dogovoriti kako da riješe ovaj problem, niti su pokazali ikakvu želju da to urade. Kap koja je prelila čašu bio je slučaj tromjesečne bebe koja nije mogla izaći iz BiH da bi sa svojim roditeljima otišla na liječenje u inostranstvo, jer nije imala matični broj, pa tako ni pasoš. Ova vijest se brzo proširila te izazvala spontane proteste ispred zgrade Parlamenta BiH. Okupili su se ljudi organizovani preko socijalnih mreža i sa nekim osjećajem građanske odgovornosti, zajedno sa par desetina majki sa djecom od par mjeseci koja nisu imala matične brojeve.

Broj protestanata je, posebno u početku, bio svega 100-150 ljudi. Poređenja radi, u isto vrijeme, par kilometara dalje se ispred zgrade TV PINK okupilo oko 300 kandidata za narednu sezonu rijalitija Zvijezde Granda. To, kao i prepune ljetne bašte kafana po centru, dovoljno govori o tome koliko su građani Sarajeva bili zainteresovani da se uključe u ovu inicijativu. Broj je drugog dana nešto narastao, ali i dalje je bio daleko od nečega što bi se moglo nazvati ozbiljnim demonstracijama, a kamoli ugrožavanjem sigurnosti. Specifičnost jeste bila prisustvo djece i beba, što je vjerovatno spriječilo ozbiljniju intervenciju policije.

Tačno, oni koji su se zatekli u Parlamentu BiH, nisu mogli izaći iz zgrade za vrijeme protesta. Tačno je isto tako da za cijelo to vrijeme nisu bili ni gladni ni žedni, jer im je na raspolaganju stajao njihov bogati restoran, jedini u BiH u kojem se ne plaća PDV. Najsramnije od svega je ipak da oni nisu pokazali nikakvu volju da se problem trajno riješi. Donijeta je privremena odluka o matičnom broju, koja će za 6 mjeseci vratiti stanje na staro. Loptica je sada u rukama Valentina Incka, koji je sinoć obećao demonstrantima da će se lično pozabaviti ovim problemom, jer ovi koju su birani to nisu u stanju da urade.

Danas, kada su protesti završeni i svi otišli svojim kućama, mediji više ne govore o matičnom broju. Tema dana su hitne sjednice o ugrožavanja sigurnosti parlamentaraca, koji su očigledno šokirani time da makar neki od glasača mogu povremeno da ih pozovu na odgovornost.

 
Peščanik.net, 07.06.2013.

 

Srodni link:

Damir Dizdarević: SARAJEVO, 11.6.2013.