Foto: Ives Marchand i Romain Meffre http://goo.gl/6qPAaY

 
Nadglasavanjem sudija 2:1 veće koje sudi Vojislavu Šešelju odlučilo da se optuženi privremeno oslobodi i bez obavezivanja da će poštovati minimalne uslove koji su mu postavljeni

Većinom glasova, uz protivno mišljenje sudije Nijanga, Pretresno veće koje vodi postupak protiv Vojislava Šešelja je večeras odlučilo da optuženog lidera srpskih radikala privremeno oslobodi iz humanitarnih razloga, ne namećući mu, praktično, nikakve uslove koje bi morao da poštuje tokom boravka u Srbiji. Većina u veću je, kako se navodi u odluci, uverena da će u “postojećim okolnostima” optuženi poštovati uslov da ne utiče na svedoke i žrtve, te zbog toga nije ni neophodno da se optuženi lično na to obaveže.

O odluci se ne precizira kakve su to “postojeće okolnosti” zbog kojih se većina u veću, koje čije francuski sudija Antoneti/Antonetti i Italijanka Latanci/Latanzzi, oglušila o izričiti zahtev vlade Srbije da se Šešelj na “pravno obavezujući način” izjasni da će poštovati taj jedini, minimalni uslov za privremenu slobodu. Može se samo nagađati da Šešelj, u “postojećim okolnostima”, čak i kada bi hteo ne bi mogao da utiče na svedoke i žrtve.

Odluka je doneta “proprio mottu”, na inicijativu samog Pretresnog veća, bez konsultovanja strana u postupku, odnosno tužilaštva i samog optuženog. Kada će i kako Šešelj napustiti Pritvorsku jedinicu UN i vratiti se u Srbiju, precizirano je u posebnom poverljivom aneksu današnje odluke.

 
Sense Tribunal, 06.11.2014.

Peščanik.net, 07.11.2014.