Foča, foto: Julian Nitzsche, Wikipedia

Foča, foto: Julian Nitzsche, Wikipedia

Odlukom predsednika Mehanizma za međunarodne krivične sudove Teodora/Theodor Merona od 4. septembra ove godine koja je danas obelodanjena, Dragan Zelenović je pušten na prevremenu slobodu, nakon što je odslužio dve trećine izrečene zatvorske kazne. Zelenović je u januaru 2007. priznao krivicu po 7 tačaka optužnice za mučenja i silovanja bošnjačkih žena i devojaka u Foči 1992. godine gde je predvodio paravojne jedinice i bio zamenik komandira vojne policije. Proglašen je krivim i osuđen na kaznu od 15 godina zatvora koju je delimično odslužio u zatvoru u Belgiji.

U danas objavljenoj odluci citira se Statut i Pravilnik o postupku i dokazima prema kojima će “oprost” kazne ili “umanjenje” biti odobreno “u interesu pravde” i “opštih pravnih načela”, nakon procene “težine počinjenih zločina”, stepena rehabilitacije i saradnje sa tužilaštvom.

Predsednik Meron najpre naglašava da težina zločina za koje je Zelenović osuđen ne opravdava prevremeno puštanje na slobodu. Citira presudu Pretresnog veća u kojoj se navodi da je osuđeni “lično počinio devet silovanja od kojih se njih osam kvalifikuje i kao mučenje”. Žrtve su, navodi se u citiranoj presudi, bile u “posebno ranjivom položaju” što je Zelenović “znao i iskoristio”. Silovanim devojčicama i ženama je nanet “neizreciv bol, omalovažavanje i poniženje” a “ožiljci koje su zločini ostavili su toliko duboki da možda nikada neće zarasti”.

Već u narednim pasusima odluke se, međutim, ukazuje na praksu Tribunala po kojoj se Zelenoviću može odobriti prevremeno puštanje na slobodu nakon izdržane dve trećine kazne, budući da je osuđeni pokazao izvestan stepen rehabilitacije i jer je, njegovo priznanje krivice znak saradnje sa tužilaštvom.

Prema izveštaju iz belgijskog zatvora, Zelenović je “smireni zatvorenik koji poštuje pravila”, “redovno vežba, učestvuje u zajedničkim aktivnostima”, priznaje zločine ali se detalja ne seća i održava kontakte sa pravoslavnim sveštenikom.

U presudi se, između ostalog, navodi da je u julu 1992. godine u Foči zarobljeno oko 60 žena dece i staraca, nakon čega su odvedeni u naselje Buk Bijela gde su ih srpski vojnici ispitivali kako bi saznali gde se kriju muslimanski muškarci. Optužujući ih da lažu, vojnici i policajci su silovali zarobljene žene. Jedna od njih izgubila je svest nakon što su je silovala desetorica neidentifikovanih vojnika. Zelenović je za to vreme silovao petnaestogodišnju devojčicu. Silovanja su ponovljena više puta na različitim lokacijama – u lokalnom štabu u naselju Buk Bijela, zgradi fočanske gimnazije, sportskoj dvorani Partizan i jednom napuštenom stanu.

Dragan Zelenović se vraća u grad u kojem su navedeni zločini počinjeni, gde planira da živi sa ženom i decom.

Sense Agency, 15.09.2015.

Peščanik.net, 22.09.2015.

FEMINIZAM