Povodom Dana borbe protiv fašizma i antisemitizma, aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava će u ponedeljak, 9. novembra u 17 časova postaviti rasvetu oko beogradskog Spomenika obešenim rodoljubima, koji se nalazi u ulici Terazije, ispred broja 23.

Pored spomenika će biti izložene fotografije Beograđana koji su na Terazijama obešeni 1941. godine. Akcija simboličnog osvetljavanja spomenika trajaće sat vremena.

U poslednje dve decenije u srpskom društvu je primetno odbacivanje antifašističkih vrednosti i prekrajanje istorije, koji su poslednjih godina naglašeni zakonskim izjednačavanjem antifašističkog partizanskog pokreta sa nacionalističkim četničkim pokretom.

Spomenik rodoljubima obešenim na Terazijama za vreme Drugog svetskog rata podignut je 1983. godine. Tom prilikom postavljena je i bronzana ploča sa epitafom i imenima stradalih.

U međuvremenu, ploča je nestala, a spomenik, pored kojeg dnevno prođe više hiljada ljudi, je zaboravljen. Iako se nalazi u centru grada i visok je četiri metra, stoji potpuno zanemaren – bez ploče i imena ljudi koji su na tom mestu danima visili obešeni.

Istina o petorici Beograđana koji su 17. avgusta 1941. godine izvedeni iz zatvora Gestapoa, streljani u zatvorskom dvorištu, a zatim obešeni o električne stubove nasred Terazija, izbačena je iz udžbenika istorije.

U prilogu je i zahtev koji upućujemo državnim institucijama:

Protiv revizionizma – zahtev državnim institucijama

Inicijativa mladih za ljudska prava, 06.11.2009.

Peščanik.net, 05.11.2009.