Foto: Slavica Miletić

Foto: Slavica Miletić

U danu kada nam je Evropska komisija predala svoj izveštaj o neslavnom stanju u Srbiji, o svim nedostacima koji se u izveštaju navode mogli smo da se obavestimo gledajući TV Dnevnik javnog servisa. Ne, naravno da nas nisu izvestili o korupciji, pranju novca, neslobodi izražavanja, podjarmljenom sudstvu, gušenju medija, suzbijanju ljudskih prava… Uradili su više od toga. Priredili su nam pokaznu vežbu kojom su nam plastično ilustrovali manjkavosti koje je utvrdila Evropska komisija – ugostili su predsednika države.

Čime su nam, pod jedan, pokazali da se u Srbiji ne poštuje Ustav jer predsednik države nije pozvan da govori o (ne)napredovanju u procesu pridruživanja Evropskoj uniji. Pozvane su, na primer, premijerka ili ministarka za evropske integracije, ali one nisu bile i pozvane. U studio. Jer – zašto bi se pa TV Dnevnik jedini držao Ustava ko pijan plota, zar ne?

Pod dva, pokazali su nam i da se predsednik države prema ovoj informativnoj emisiji ponaša kao Radovan Treći prema biblioteci – ima prava da uđe usred bela dana, sedne, naruči, pojede, popije. Dok je ranije zaposedao samo emisije koje su po formatu predviđene za gostovanje, sada je već ustalio da jednom nedeljno uzurpira TV Dnevnik i da u toj, inače polusatnoj emisiji, on govori prvih – pola sata. Predsednik, ne Radovan Treći.

No, i u tih pola sata predsednik države se tek ovlaš osvrnuo na izveštaj zbog kojeg je i pozvan u studio. Jer, kako je rekao, on neće da ocenjuje tuđe ocene. Osim ako ih daje neko od opozicionih političara. Onda će vrlo rado da ih ocenjuje, a naročito potcenjuje, što je obilato i učinio zloupotrebivši i vreme i javni resurs.

Tokom celog gostovanja predsednik države je o državi govorio kroz prvo lice jednine – što je takođe dobar pokazatelj stanja u Srbiji. Predsednik države poklanja pare (banjalučkom aerodromu ali ne i niškom), predsednik države zida fontane po gradovima i gradove na vodama. Samo mu se jednom omaklo, pa i tada pogrešno, da umesto ”ja” kaže ”mi”. ”Mi smo poslali lošu poruku kao narod”. Pa, bogami, nismo mi, ni mi ni mi kao narod, kao što nismo mi zloupotrebili javne funkcije niti smo mi poklanjali firme i državno zemljište ili se talili sa sumnjivim biznismenima. Tu ”lošu poruku” je ciljano i smišljeno poslao omiljeni (i za ratne zločine osuđeni) opozicionar i Miloševićevog i ovog režima, a što je još gore – ta poruka u suštini nije ništa lošija (po Srbiju) od većine poruka koje šalje vlast.

Peščanik.net, 23.04.2018.


The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)