Foto: Peščanik
Foto: Peščanik

Kada stvari krenu loše, za Srpsku naprednu stranku nema zime, uvek se može prefarbati stvarnost onako kako se nalaže iz centrale. To podseća na povest B92, koji je nakon privatizacije postao oksigenizovani O2, da bi odnedavno ponovo dobio logo B92. Zbog čega? Naime, nakon dugog emitovanja Čorbe i Galilea došlo je vreme da se program uozbilji, pa ako je to nemoguće učiniti drugačije onda se to čini bar vraćanjem starog logotipa, koji je nekada predstavljao garant istinitosti informacija koje su emitovane preko tog kanala. U međuvremenu, ništa nije ostalo ni od brenda ni od informacija, ali je zato ostala potreba za manipulacijom kako bi se stvarnost učinila lepšom nego što jeste. Naime, u atmosferi praznika demokratije i raspisivanja izbora, kada je veliki deo opozicionih stranaka u bojkotu, dok je cenzus snižen, a broj fantomskih desničarskih organizacija narastao preko svake mere, nema boljeg načina nego da se popravljanje izbornih uslova podstakne i medijski. Uostalom, to je posao u kome se SNS osvedočila toliko puta. Nije bitno što je deo građanstva u protestu protiv ovakve politike: odlučeno je da se praznik demokratije potvrdi na svaki mogući način, naročito u sredinama gde je medijska situacija ruinirana do kraja, kao što je slučaj sa gradovima u centralnoj Srbiji, među kojima je i Čačak, gde se pre nedelju dana odigrao medijski inženjering pod patronatom vladajuće stranke. Pritom je dobijen identičan vizuelni medijski okvir za plasiranje režimske propagande. Radi se zapravo o krađi vizuelnog identiteta čačanskog portala OzonPress.net, koji je dobio svog SNS dvojnika: OzonPress.rs.

Kako izgleda dvojnik OzonPressa? Onako kako izgleda svaki dvojnik na prvi pogled: identično! Zaglavlje, logo i meni su prekopirani, boje, crvena i crna sa belim fontom, takođe. Čak je u desnom uglu ista reklama za upis na Fakultet tehničkih nauka u Čačku. Preuzet je i moto ovog portala: „Otvoreno o svemu“. Pa o čemu to dvojnički portal izveštava na lokalu. Pre svega, kao i kod većine režimskih medija, uočljiva je vizuelna dominacija Aleksandra Vučića i partijskih simbola. Slede fotografije naprednjačkih funkcionera, pre svega Miluna Todorovića, aktuelnog gradonačelnika Čačka i nosioca liste Gradskog odbora SNS „Aleksandar Vučić – za našu decu“. Informacijsko jezgro ovog portala je zapravo početak kampanje, odnosno predaja liste od 3.150 potpisa koje je Gradski odbor SNS u Čačku skupio za 35 sati. U ovom izveštaju mora se primetiti izvesna pretencioznost, jer se prema ovoj vesti može lako utvrditi da je brzina potpisivanja naprednjačke liste u ovoj opštini iznosila 90 potpisnika u toku jednog sata. Ovaj tempo se svakako nije smanjivao ni tokom noćne smene, kada je broj oduševljenih naprednjačkih fanova morao da ostane na respektabilnom nivou. Najlakše je svakako bilo u toku radnog vremena, dakle u prepodnevnim u ranim popodnevnim satima kada su neki građani morali da potpisuju po sili dužnosti, odnosno zaposlenosti. Takođe, može se uočiti izvesna kompeticija koja je uspostavljena na nivou svih gradskih odbora SNS, koji su u nedostatku opozicionih takmaca, morali da se takmiče između sebe. Nešto brži u prvom krugu ovog takmičenja bili su valjevski naprednjaci, koji su Gradskoj izbornoj komisiji predali svojih 2.400 potpisa, prikupljenih za 20 sati (prosečna brzina: 120 na sat). U tom smislu, rekorderi su možda šabački naprednjaci koji su od predsednika stranke dobili nemoguć zadatak, da u gradu koji drži mrska opozicija postignu najbolji mogući rezultat. Naime, oni su za 7 sati prikupili oko 2.800 potpisa (prosečna brzina: 400 na sat). Kako bi svima pokazali koliku podršku uživaju u tom gradu, naprednjaci su predali listu sa oko 500 potpisa više od propisanog broja na osnovu odborničkih mesta. Dvojnik lokalnog portala OzonPress iz Čačka zapravo je napravljen i osmišljen kao glasilo koje promoviše ovu do sada neviđenu kompeticiju unutar gradskih odbora vladajuće stranke, s jedne strane, kao i da plasira lažnu vest o dinamičnoj demokratskoj atmosferi u uslovima predizborne kampanje.

Ključna razlika između pravog i lažnog OzonPressa je zapravo u domenu; i dok je pravi za oznakom .net, onaj drugi je registrovan na domenu .rs. Takođe, lažni OzonPress ima svega dvadesetak vesti do sada, koje se distribuiraju prema različitim kategorijama. Ukoliko bi se neko odlučio da malo bolje istraži portal, shvatio bi da nijedna od ponuđenih opcija iz gornjeg menija ne daje nikakve informacije (Impresum, O nama, Kontakt itd.), već da se svaki put otvara generalna struktura sajta. Isto se događa i kada se klikne na rubrike kao što je Životni stil, pa čak i na reklame koje su preuzete sa pravog sajta. Doskora je u istom statusu bila i rubrika Otvoreno o svemu, koja je naposletku dobila jednu vest preuzetu sa INFO 24, u kojoj naprednjak Zoran Majdak, inače predsednik ove medijske mreže, „optužuje jednostran, neprofesionalan pristup i govor mržnje u dokumentarnom serijalu Vladalac“. INFO 24 Media ovde, međutim, nije tek slučajno već je, kako se ispostavlja na osnovu istraživanja pravog OzonPressa, reč o beogradskom mediju koji „stoji iza lažnog portala sa ukradenim imenom, logotipom, dizajnom i reklamama“. Kao zastupnik ove firme, registrovane na novobeogradskoj adresi Džona Kenedija 51/3, pojavljuje se Marko Aćimović, koji je zajedno sa Zoranom Majdakom 2012. godine bio uhapšen kao vlasnik piratskog Narodnog radija, preko kojeg su tada, u lažnoj SMS nagradnoj igri, oštetili građane za višemilionske devizne iznose. Međutim, nekoliko godina kasnije, ovi medijski „moguli“ pojavili su se u procesu privatizacije Radio Valjeva. Njihova najnovija akcija repliciranja lokalnih portala zapravo je pošast za koju bi, kao u Blade Runneru, bio neophodan neko ko bi išao od jednog do drugog medija i istraživao kako se on ponaša u odnosu na društveno-politički kontekst u kome funkcioniše. Za sada, OzonPress.rs je moguće lako detektovati i suspendovati sa liste relevantnih medija, ali to ne znači da čitaoci koji odlaze na ovaj sajt mogu bez problema da naprave ovu distinkciju. Pogled na interfejs ume da prevari, međutim, udarne vesti ne mogu, bar za sada. U međuvremenu je tu objavljeno još vesti iz kulture, sporta, pa čak i zdravlja. Doduše, samo jedna i najvažnija, da u Moravičkom okrugu za sada nema zabeleženih slučajeva korona virusa. Ali zato ima medijskih virusa sa strukturom SNS DNK lanca, koji je zabeležen pod generičkim imenom INFO 24 M.

Peščanik.net, 11.03.2020.


The following two tabs change content below.
Saša Ilić, rođen 1972. u Jagodini, diplomirao na Filološkom fakultetu u Beogradu. Objavio 3 knjige priča: Predosećanje građanskog rata (2000), Dušanovac. Pošta (2015), Lov na ježeve (2015) i 3 romana: Berlinsko okno (2005), Pad Kolumbije (2010) i Pas i kontrabas (2019) za koji je dobio NIN-ovu nagradu. Jedan je od pokretača i urednik književnog podlistka Beton u dnevnom listu Danas od osnivanja 2006. do oktobra 2013. U decembru iste godine osnovao je sa Alidom Bremer list Beton International, koji periodično izlazi na nemačkom jeziku kao podlistak Tageszeitunga i Frankfurtera Rundschaua. Jedan je od urednika Međunarodnog književnog festivala POLIP u Prištini. Njegova proza dostupna je u prevodu na albanski, francuski, makedonski i nemački jezik.

Latest posts by Saša Ilić (see all)