Natpis na zidu: Ana
Foto: Peščanik

Predsednik Srbije se pušio od besa što je, prvi put u novijoj istoriji, izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije neuvijeno pokazao da – napretka nema. Toliko se pušio da je to zaličilo na beli dim u Vatikanu, možda i zato što je, posle sto i više dana natezanja, najzad objavio ime mandatara vlade. Habemus premier.

Ko zna ko bi bio budući premijer da Evropska komisija nije tako otvoreno rekla da vlada nije dobro radila svoj posao. Nije valjda da to što je vlada dobila loše ocene zapravo znači da je premijerka dobro uradila posao koji joj je poverio predsednik države?

Pa ipak, loše ocene nisu prošle nekažnjeno. Ne, naravno da nije kažnjena premijerka. Kažnjen je donosilac loših vesti. On je zamalo i bukvalno dobio po nosu kad mu je predsednik države zamahao izveštajem iz 2008. godine – ljut što se u njemu ne pominje prebijanje jednog radikala na nasilnim demonstracijama koje je, zbog izručenja haškog optuženika Radovana Karadžića, organizovala Radikalna stranka u kojoj je tada bio i sadašnji predsednik Srbije. Jer je valjda logično da ako tada nisu pomenuli to jedno prebijanje ne smeju ni sada da pomenu masovna prebijanja mirnih demonstranata, ubijanje slobode, cvetanje korupcije…

Osim toga, kako su u izveštaju mogli da napišu da nema borbe protiv korupcije kad je upravo uhapšena zamenica ministra poljoprivrede? Koji se od nje (zamenice, ne poljoprivrede) odmah distancirao (kao sad republikanci od Trampa) rekavši da „ne zna odakle je ona došla“. Ostalo je nejasno da li ne zna iz kog je grada došla ili – iz koje je stranke došla. Ali čak i da je „došla“ iz vladajuće stranke to neće biti strašno. Pa sam predsednik države je rekao da je u dosadašnjoj vladi bilo mnogo korupcije pa ne videsmo da je iko kažnjen kao što uostalom ne videsmo ni da je kažnjen vrh beogradske vlasti koju je takođe eksplicitno optužio za fantomisanje po Savamali.

No, ako je u vladi i bilo korupcije (čuj, ako je bilo) to ne znači da je i premijerka u njoj učestvovala. Jeste da su je mediji uhvatili u ozbiljnom sukobu interesa ali – nije je uhvatio predsednik države tako da se to onda ne računa. Doduše, videli smo da se ne računa ni kad nekog svog uhvati.

Ali, kako mu premijerka uzvraća za to žmurenje na jedno oko? Prilično nezahvalno ako mene pitate. Premijerka je naime izjavila da „plamen slobode Srbije nastavlja i nastaviće da večno živi“. Pa ako ovo nije direktna pretnja predsedniku države, ja ne znam šta je. Mislim, kad je napad na njega i državu i samo pominjanje brata (njegovog ili njenog svejedno) kako neće biti ovo revolucionarno branjenje slobode. Osim ako nije mislila samo na njenu i njegovu slobodu? I braće, naravno.

Peščanik.net, 12.10.2020.


The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)