Inicijativa mladih za ljudska prava (Inicijativa) zahteva da tužilaštvo i sudovi ubrzaju procesuiranje slučajeva kršenja ljudskih prava. U slučajevima kršenja prava LGBT populacije, govora mržnje i diskriminacije često se čeka i po nekoliko godina na otpočinjanje i okončanje sudskih postupaka.

U Beogradu je danas pred Prvim osnovnim sudom nastavljen postupak protiv Mladena Obradovića, vođe pokreta „Obraz“, otpočet pre gotovo dve godine. U optužnom predlogu koji je 30. oktobra 2009. godine podnelo tužilaštvo, Obradović i vođa “Srpskog narodnog pokreta 1389” Miša Vacić optuženi su za širenje diskriminacije na osnovu ličnog svojstva (seksualne orijentacije), a povodom “Povorke ponosa” koja je bila planirana za 20. septembar 2009. godine.

Obradoviću se stavlja na teret širenje diskriminacije, organizovanjem pisanja grafita i izrađivanjem propagandnih materijala preteće i uvredljive sadržine za LGBT populaciju. Vacić je takođe optužen za širenje diskriminacije pribavljanjem i deljenjem propagandnog materijala i davanjem pretećih izjava u medijima, povodom najavljene “Povorke ponosa”. Njemu se na teret stavlja i neovlašćeno držanje vatrenog oružja, zbog čega je sudija Ivana Ramić na glavnom pretresu 25. oktobra 2010. godine razdvojila ova dva slučaja.

Suđenje Obradoviću nastavljeno je 7. jula 2011. godine, ali je glavni pretres i tad odložen kako bi u skladu sa zahtevom tužioca bili saslušani predstavnici LGBT organizacija “Labris” i Gej-strejt alijansa. Nakon današnjeg saslušanja predstavnika Gej-strejt alijanse, suđenje se nastavlja 25. novembra ove godine.

Inicijativa upozorava da ovakvim pasivnim postupanjem pravosudni organi samo doprinose održavanju atmosfere nekažnjivosti za krivična dela. Neprocesuiranje dela kojim se krše prava LGBT populacije nastavilo je da ohrabruje huligane da ponovo prete nasiljem i rušenjem pred ovogodišnju “Paradu ponosa”. Zabrana održavanja ovogodišnje “Parade ponosa” i kršenje Ustavom garantovanih prava građana su nastavak daljeg ohrabrivanja nasilnika i stvaranja kulture nekažnjivosti u Srbiji.

Ovakvo ponašanje pravosuđa uklapa se u širi obrazac ponašanja državnih organa, koji su dozvolili i legitimisali politički uticaj ekstremnih grupa.

Podsećamo da je zbog nasilničkog ponašanja i krađa na prošlogodišnjoj „Povorci ponosa“ privedeno 207 osoba, 100 je zadržano u pritvoru, a sudski postupak je otpočet u slučaju 17 izgrednika, koji su dobili minimalne kazne. Za organizovanje nasilja, vođa “Obraza” Mladen Obradović je 20. aprila 2011. godine osuđen na dve godine zatvora. Pošto mu je ukinut pritvor u kome je proveo šest meseci, pušten je da se brani sa slobode, do pravosnažnosti presude. Njegova supruga Jelena osuđena je na godinu dana kućnog pritvora jer je trudna, a ostalih 15 optuženih na kazne zatvora od osam meseci do godinu i po. Za dela koja su im stavljena na teret zakonom predviđena kazna je od jedne do 12 godina zatvora.

 
Inicijativa mladih za ljudska prava, 03.10.2011.

Peščanik.net, 03.10.2011.