kopanje bašte

Foto: Arta Merk Kostić

Pa, stvarno, Ilustrovana Politiko? To je najbolje što možeš? Ništa omče, haosi, razularene horde koje nadiru…? I što si se uopšte upuštala u ovaj posao koji tabloidi ionako svakodnevno bolje odrađuju od tebe? I sram te bilo da tako omalovažiš predsednika države, onakvog čoveka koji stalno ističe kako se nikoga ne boji i kako mu niko ništa ne može.

Šta je to obelodanila naslovna strana i šta je sve, posledično, javnost imala prilike da sazna, a što verovatno ne bi saznala da se nije pojavila baš takva naslovnica i, što je još važnije – da je, baš zato što je takva, nisu preneli i drugi mediji?

Za početak, saznali smo – i to usred afere sa narodnim poslanicima koji primaju plate (i ne prijavljuju taj prihod) kao predavači u školama u kojima ih niko nikada nije video – za još neka radna mesta preko kojih se pare iz države „odlivaju“ u džepove državnih zaposlenika. Pa tako Ilustovana politika, koja je u vlasništvu države i koja nema nikakvu prođu, ima radno mesto „savetnik glavnog i odgovornog urednika“, koje ne postoji ni u velikim i ozbiljnim redakcijama. A Politika A.D, koja je takođe u vlasništvu države (ali nikako da se sazna i koga još) ima upravni odbor u kojem je „odborovala“ i savetnica za medije predsednika države i to za hiljadu evra mesečno.

No, neće se vlast potresti samo zato što smo saznali još i za ova dva, tri marifetluka kojima nas potkrada. Baš kao ni beogradska vlast kad se otkrilo koliko nas nenormalno košta nenormalno novogodišnje ukrašavanje, kao što je ni sada ne potresa ovo miholjsko leto zbog kojeg se ipak udostojila da odloži uključivanje rasvete – svetlelo ne svetlelo Keep Light uzima pare.

Ali bi vlast trebalo da se potrese zato što naslovnica praktično prikazuje da predsednik države laže. Jer se njegovo neprekidno tuljenje kako „svi“ i „svakoga dana“ objavljuju nešto protiv njega – dokazuje jednim (i slovima: jednim) dnevnim listom i samo dvema novinama koje izlaze jednom nedeljno.

Da stvar bude gora, zamisao je bila da se izborom naslovnih strana dva nedeljnika perfidno pokažu ti koji „kao besni psi“ napadaju predsednika države. A oni su, slovima i brojevima, jedan glumac humanitarac, jedan iguman manastira, jedan bivši direktor uskoro bivšeg niškog aerodroma, jedan penzionisani general i jedan opozicioni političar.

Zamišljena da ilustruje i truje, naslovnica Ilustrovane politike zapravo je učinila medveđu uslugu vlastima. Javnost je Ilustrovanu politiku već osudila zbog namernog pozivanja na linč. Režim će je tek osuditi zbog nenamernog isterivanja istine na videlo. Biće to novo krivično delo – istina iz nehata.

Peščanik.net, 05.11.2018.


The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)