Ovaj napis je namenjen najduhovitijem Srbinu, Draži, ali Petroviću, kolumnisti Danasa, a povodom teksta koji je objavio u Nedeljniku pod naslovom „Metamorfoza Vesne Pešić“. Vesna Pešić je tu Dragoljubovim inženjeringom preobražena u akademika Dobricu Ćosića, i to bez deoba, što je poznati naslov jednog od Dobričinih romana. Najduhovitiji Srbin se zapitao zašto dr Vesna Pešić, sociolog, mirovni aktivista i Sveta Petka građanske Srbije, sve više prerasta u klasika Dobricu Ćosića.

Kada bi sve bilo nešto manje šaljivo, kao što nije, trebalo bi odbraniti Vesnu Pešić pre svega od implicitne etikete „veleizdajnice druge Srbije“, a onda bi je valjalo zaštititi barem od „uspona Alchajmerove bolesti“, koja joj se pripisuje kao politički kvalifikativ, a u prevodu na blogerski znači – da je prolupala.

Najduhovitiji Srbin je u Nedeljniku Vesni čak poželeo i redovno šetanje unučića i mazanje lekovitim blatom u banji Vrujci. Prvu delatnost Vesna redovno obavlja, ali je drugu, a koja se odnosi na „mazanje blatom“, zanemarila, jer u njenom slučaju doborovoljni terapeuti čekaju na red. U ovom zaista poučnom tekstu, Vesni se spočitava i ambasadorski mandat u Meksiku, čime se Dragoljubov glas „uzdiže“ do tona Velje Ilića, koji je onomad u skupštini opomenuo poslanicu Pešić da bude dobra, jer ju je DOS poslao u daleki Meksiko.

Baš bih volela da bilo koja doktorka nauka, borkinja ili političarka obelodani tako duhovitu i iskrenu knjigu kakvu je objavila Vesna Pešić pod naslovom „Možeš ti to Vesna, možeš“. Takođe bih bila ushićena da je bilo ko osim nje, bio u stanju da 5. oktobra 2000, u televizijskom programu kod Aleksandra Mandića, kada su sve oči bile uprte u Koštunicu – izrekne antologijsku rečenicu: „Samo, molim vas, bez zaljubljivanja!“ A sada se njoj, kojoj je javnost obezbedila blatnu terapiju, pripisuju nekakva “šlihtanja” osobama koje zapravo lično i ne poznaje: Dačiću, Nikoliću, Vučiću… Izvan svake sopstvene ili tuđe duhovitosti, niko da mućne glavom, makar za prelaznu ocenu. Zaista se postavlja pitanje zašto se javnost toliko bavi i šta hoće od jedne penzionisane intelektualke i damski intonirane levičarke u trenerci, ponekad sa biserima?

Ovo potpisujem, odana duhovitom Srbinu Draži i privržena časnom profesionalnom curriculumu Vesne Pešić, angažovane na prvoj liniji urbanog fronta. Odličnog uspeha i primernog vladanja. Politika jeste „besprizorno“ zanimanje, ali u Vesninom slučaju nema promiskuiteta.

 
Peščanik.net, 18.02.2013.