Istraživačka stanica “Petnica”, poslednja linija odbrane naučnog obrazovanja mladih u Srbiji, u godini u kojoj slavi 30 godina postojanja nije dobila ni dinara za svoje redovne programe zbog čega su neki već otkazani, dok su ostale aktivnosti smanjene, saopštio je direktor Vigor Majić.

Možda je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u slobodno vreme i Megatrend-profesor, Žarko Obradović zaključio da je kroz Petnicu ove godine prošlo sasvim dovoljno novca. Kreditom Evropske investicione banke obezbeđeno je blizu sedam miliona evra za gradnju novih i rekonstrukciju postojećih zgrada kao i nabavku nove opreme. Država uspešno ignoriše ugovor o kreditu kojim se obavezala da finansira održavanje i funkcionisanje objekata građenih tim novcem – o čemu je donet i poseban zakon. Sredstva za rad Petnice redukovana su više od šest puta.

Posebna čestitka za 30. rođendan, čiji je pokrovitelj UNESCO, stigla je od Srpske pravoslavne crkve koja i sama ima svoju stanicu u Petnici. Crkva je proletos zapretila tužbom protiv naučno-obrazovnog centra zbog 12 ari zemljišta i tri metra puta koje valjevskoj eparhiji treba da vrati opština. Bilo je nekih pokušaja dogovora, svedoči crkveni tužitelj, ali su se ”svi razgovori svodili na želju da crkva pokloni svoje, a da joj niko čak ne kaže ni hvala”.

Nije poznato da li se alavoj crkvi neko već jednom zahvalio.

”Bilo bi apsurdno da se institucija zaustavlja ili gasi u godini kada slavi 30 godina postojanja i kada su okončani radovi na njenom proširenju”, rekao je Majić, kao da ne zna šta sve u Srbiji nije apsurdno.

A onda se u Njujorku Vuk Jeremić sreo sa naučnikom koji je devedesetih otišao iz Srbije da bi se bavio svojim poslom, za koji je ove godine dobio priznanje Svetske meteorološke organizacije. Tom prilikom je zainteresovanim novinarima Jeremić obećao da će se „založiti za podršku srpskoj nauci kroz sistem UN“. Možda nam sredi nešto i za Petnicu.

 
Peščanik.net, 24.10.2012.