Kako se pravilno piše: predsednik Nikolić odlikovan za svetski doprinos miru, obrazovanju, kulturi i nauci ili: predsednik Nikolić odlikovan za svetski(?) doprinos(?) miru(?),obrazovanju(?), kulturi(?) i nauci(?)?

Dobro, kubanski zvaničnici, za razliku od nas, ne moraju da znaju ni svetski ni regionalni doprinos našeg predsednika. Uostalom, i Obama je dobio Nobelovu nagradu za mir na neviđeno, što ne bi i naš predsednik, koji i sam voli da odlikuje i šakom i kapom (ili je pravilno: šubarom?), dobio na avans orden za eventualni budući doprinos miru, možda ne baš svetskom, ali makar lokalnom. Eto, možda bi doprinos miru moglo da bude – da bude miran sad pošto je u javnost bacio svoju medijsku bombu zvanu platforma o Kosovu i Metohiji. Doprinos kulturi, obrazovanju i nauci ne mora ni da daje. Odnosno, bolje da ne daje jer bi mogao da, posle ukidanja viza, predloži i logore u koje bi valjalo smestiti one koji požele da sa fakultetskim diplomama odu iz zemlje.

A kako se pravilno piše: ministar vojni rekao da je protivzakonito kad se u javnosti vode postupci pre dokazivanja činjenica, kad se iznose insinuacije i ne poštuje presumpcija nevinosti ili: ministar vojni (još uvek?!) rekao da je protivzakonito kad se u javnosti vode postupci pre dokazivanja činjenica (sic!), kad se iznose insinuacije (nije valjda?) i ne poštuje presumpcija nevinosti (ajde)?

Pri tom naravno da nije mislio na sebe koji je insinuirao i u javnosti vodio postupak protiv ombudsmana, ne poštujući ni presumpciju pristojnosti, a kamoli zakonitosti, već na Agenciju za borbu protiv korupcije koja je (na osnovu dokumentacije, a ne insinuacije!) podnela zahtev da se ispita ministrov eventualni sukob intresa. Jer, kad agencija, kao državna institucija, radi svoj posao, to nije dokaz da bar neki deo sistema funkcioniše nego – organizovana hajka protiv ministra, ali je dokaz da sistem funkcioniše kad ministar, kao državni službenik, radi ono što mu nikako nije posao, svakako ne državni, mada jeste partijski?!

I na kraju, kako se pravilno piše: premijer je gostovao u emisiji na B92 u kojoj su mu četiri novinara postavljala pitanja i uspeo da svako pitanje iskoristi da puna dva sata priča samo ono što mu ide u prilog, a da ga novinari nijednom ne prekinu ili: svaka čast Vučiću?

Peščanik.net, 25.05.2015.


The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.
Nadežda Milenković

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)