Mislim da ogroman broj građana i građanki koji su automatski ”protiv” Parade zapravo znaju veoma malo ili gotovo ništa o tome kako izgleda život pripadnika LGBT zajednice u ovoj zemlji. Svi stanovnici Srbije dele iste probleme, žrtve su iste disfunkcionalne države, ali ne žive svi u skrivanju – sa svakodnevnim strahom od batina ili odbacivanja samo zbog činjenice da su malo drugačiji.

Parada ponosa je politički protest koji ima za cilj da pokaže da lezbejke, gejevi, biseksualci i transseksualci nisu preteći, vanzemaljski oblik života, koji će da vas pojede, seksualno napastvuje ili konvertuje, već su u pitanju vaša deca, braća i sestre, komšije i koleginice, osobe koje poznajete i volite. Parada je jedna od retkih šansi da se problemi ove zajednice dovedu u fokus javnosti, i da se o njima RAZGOVARA. Da se objasne svi problemi sa kojima se susreće svaka LGBT osoba, od škole do penzije, da se objasni da nije u pitanju izbor, da se pruži šansa nezanemarljivom broju naših sugrađana da se ne stide onoga što jesu.

Želim da živim u Srbiji u kojoj većina shvata da jeste normalno biti LGBT, a nije normalno biti kriminalac, ubica, fašista, nasilnik, biti neobrazovan, ne prati zube, tući ženu i mrzeti sve što ne razumeš – i zbog toga dajem podršku održavanju Parade ponosa.

Parada Ponosa, 20.09.2011.

Peščanik.net, 20.09.2011

LGBTQIA+