Zastava EvroPrajda 2022. u Beogradu, foto: Savet Evrope
Zastava EvroPrajda 2022. u Beogradu, foto: Savet Evrope

Naravno da se predsedniku Srbije svašta može zameriti, samo što se jedna zamerka sada ponovo aktuelizovala. Zašto je zaboga morao svima da razglasi da je premijerka lezbejka?

Ne samo da to nije doprinelo statusu ljudskih prava u Srbiji, čak ni Paradi ponosa koja se nesmetano održavala čim je ova vlast prestala da organizuje huligane, nego je i razbilo argument da su LGBT+ ljudi po svemu ostalom isti kao bilo koja nasumična grupa, u autobusu, na primer – ima i prepametnih i priglupih, srdačnih i neljubaznih, visoko obrazovanih i neukih… Ali kako to sada objasniti nekome ko je u čitavom svom životu upoznao jednu jedinu LGBT+ osobu? Dobro, upoznao ih je sigurno više, ali samo za ovu jednu zna. I ko za inat baš ona nije dobar primer za tezu da možeš biti i gej i lezbo i trans, šta god, a ujedno i stručnjak koji profesionalno obavlja svoj posao.

Pa kad u to nije poverovao ni novopostavljeni gradonačelnik Beograda, nekadašnje metropole, kako onda da poveruje obični žitelj koji misli da su neka ljudska prava samo za po kući? Što reče današnji predsednik Srbije „tuci ti koga hoćeš ali u svoja četiri zida“.

Odakle pravo gradonačelniku da se javno deklariše kao protivnik Parade ponosa koja je pri tom ove godine domaćin evropskog prajda? Ako ništa drugo, to je dobro po grad (batice, znaći turisti, znaći pare, znaći imiđ), za razliku od porodične šetnje koju gradonačelnik hoće da svečano otvori a koja neće ničemu doprineti, svakako ne natalitetu zbog kojeg se navodno održava. Makar je podržao i ministar za natalitet (inače iz gradonačelnikove utopljene stranke). Osim toga, predsednik Srbije je rekao da se natalitet povećava parama i seksom na nižim spratovima a ne šetnjom, kao i da se ne smanjuje Paradom ponosa. (Bata Stojković vraća televizor.)

Samo još fali da se uvede zabrana abortusa kao u Americi ili pozivanje na prigovor savesti kao u Hrvatskoj pa da skroz unapredimo ljudska prava. Doduše, samo ljudskog fetusa čija ćemo prava gaziti čim izađe iz materice (od kilo mesa kako se degutantno izrazio ministar za svađanje u regionu) naročito ako mu se zalomi da bude nešto iz LGBT+ akronima. Da, zalomi, jer opredeljenje je samo kako će se sa tim nositi kroz život. Kao što je gradonačelnikovo opredeljenje da ne predvodi kolonu pod zastavama duginih boja. Kako će se opredeliti kad bude kolona pod zastavom sa slovom Z, videćemo.

Peščanik.net, 04.07.2022.

LGBTQIA+

The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)