Dani Nemačke, manifestacija u organizaciji amabasade Nemačke, Gete instituta i brojnih drugih nemačkih institucija i preduzeća, kojom se obeležava 20 godina od pada Berlinskog zida, odigrava se krajem ovog i u prvoj polovini narednog meseca. Najintenzivniji deo programa traje od 7. do 14. novembra, u nedelji proslave tog važnog datuma u novijoj istoriji Nemačke.

Tada će Simfonijski orkestar i hor RTS izvesti gala koncert, odigraće se zanimljiv ulični performans, publika će imati prilike da gleda neke od najnovijih nemačkih filmova poput „Bader Majnhof kompleksa“ na televiziji, radio emisija Dizanje tih dana dešavaće se u Berlinu, najavljeno je juče na konferenciji za novinare u Gete institutu.

Filmski program „S obe strane zida“, od 22. do 26. oktobra u bioskopu Dvorane kulturnog centra, donosi desetak igranih i dokumentranih filmova o Nemačkoj pre i posle Zida. Selektor filmova je Bernd Buder, između ostalog dobar poznavalac istočnoevropskog filma. Filmovi o temi zida i njegovog pada govore kroz prizmu priče običnih ljudi, a među njima i igrani „Berlin je Nemačka“ i „Zapadnjak“. Tu su i dva filma Kristijana Pecolda, „Jerihov“ i „Utvare“, koji govore o tome kako se ponašaju oni koji su se sa jedne našli na drugoj strani zida, odnosno, šta je uzrokovalo njegov pad. Desetominutni dokumentarni film „U-vid“ govori o ljudima iz istočnog dela Berlina, dok dokumentarac „Licem prema zidu“ pokazuje one ljude koji su sa istoka prešli na zapad. Dva filma ovdašnja publika već je imala prilike da vidi. To su film Dušana Makavejeva „Gorila se kupa u podne“ i „Zbogom, Lenjine“. Film iznenađenja 27. oktobra je čuveno Vendersovo „Nebo nad Berlinom“. Posle projekcija, biće upriličeni razgovori sa publikom. Karte su u prodaji od juče i staju 150 dinara. Sličan „paket“ filmova, od 26. do 29. oktobra, moći će da vidi i publika u Novom Sadu i Kragujevcu.


Berlinski zid u Beogradu

U nizu zbivanja u okviru Dana Nemačke, jedno od najzanimljivijih biće performanas umetnika Franka Beltera, poznatog po radovima u javnom prostoru. On će 30. oktobra započeti sa postavljenjem zida od kartona na Trgu Republike, replike pravog Berlinskog zida, preko koga neće moći da se prelazi, a 9. novembra, tačno na dan rušenja Zida, u 18 sati, zajedno sa studentima akademija Likovne i Primenjene umetnosti, Belter će izvesti performans posvećen tom događaju.

 
Danas, 17.10.2009.

Peščanik.net, 17.10.2009.