Centar za monitoring izbora Kuće ljudskih prava i demokratije zatražio je danas od policije, tužilaštva i službi bezbednosti da zaustave ciljano plasiranje informacija iz istraga koje se koriste za predizbornu kampanju. Slobodni i fer izbori u Srbiji ozbiljno su ugroženi plasiranjem neproverenih informacija iz istraga u medije u cilju diskreditacije političara, upozorava se u saopštenju Centra.

Kako se navodi, reč je o slučaju hapšenja i saslušanja Branka Lazarevića, otpravnika poslova ambasade Srbije u Atini i bivšeg šefa kabineta Ivice Dačića, a koji je pretvoren u oruđe političke borbe pred predstojeće parlamentarne izbore. U četvrtak, 20. februara, nekoliko dnevnih listova objavilo je isti podatak, pozivajući se na „izvor blizak istrazi“, da je Lazarević optužio predsednika SPS-a Ivicu Dačića za saradnju sa kriminalcima. Centar za monitoring izbora izrazio je sumnju da je toliki broj medija odvojenim istraživanjem došao do istog izvora iz istrage, ističući da je jasno da je informacija (ili dezinformacija) svesno plasirana medijima.

„Podaci iz istrage su tajni i njihovo odavanje moralo bi da dovede do pokretanja ozbiljne istrage unutar svih institucija koje su posedovale takve podatke. Ovakva praksa je vrlo opasna i ugrožava institucije i vladavinu prava u Srbiji. Građani, a ni novinari ne znaju da li su ovako plasirane informacije istinite i ne postoji način da se provere iz nezavisnog izvora, tako da je ogromna mogućnost povrede ljudskih prava osoba koje se proglašavaju za kriminalce“, ističe se u saopštenju.

Centar je pozvao sve medije u Srbiji da više ne prenose informacije koje im se tendenciozno dostavljaju iz različitih kabineta i centara političke moći i da na taj način obezbede makar minimalne uslove za fer i slobodnu predizbornu kampanju. U suprotnom, postaće saučesnici u grubom rušenju pravne države u Srbiji i kršenju ljudskih prava.

Centar za monitoring izbora Kuće ljudskih prava i demokratije prati uslove za održavanje fer i slobodnih izbora u Srbiji a o svojim nalazima redovno obaveštava javnost.

Šef kabineta Ivice Dačića iz 2010, Branko Lazarević je doveden u vezu sa kriminalnom istragom Šarićevog klana početkom prošle godine kada je preko tabloida najavljeno njegovo privođenje i ispitivanje u policiji. Do ispitivanja nikada nije došlo, niti su razlozi za odlaganje istrage više interesovali medije, sve do ove sedmice kada je slučaj iznenada ponovo postao aktuelan. Lazarević je juče pušten da se brani sa slobode, uz meru zabrane napuštanja zemlje, dok se preko tabloida spekuliše o njegovom statusu „svedoka saradnika“ i mogućem svedočenju protiv Ivice Dačića.

 
Peščanik.net, 21.02.2014.