Foto: Predrag Trokicić

Foto: Predrag Trokicić

Čim je premijer pobedio na natecanju za predsednika, raspisano je novo natecanje – za premijera. Odlazeći predsednik se prvi prijavio (priželjkujući valjda „ruski scenario“), ali je – pošto mu je premijer u javno-privatnom partnerstvu osnovao kancelariju za odnose sa Kinom i Rusijom – izgleda ispao iz daljeg takmičenja. U kvalifikacijama (ali ne nužno i sa kvalifikacijama) za titulu prvaka u vladi ostali su bivši i sadašnji ministri.

Borba je za sada fer i sportska – ponajviše zato što niko ne sme da istakne kandidaturu. Jer je pravilo ovog takmičenja da jedino sudija sme da imenuje takmičare. A on to uporno odbija da uradi i pominje samo brojeve. Ne brojeve koje bi takmičari trebalo da nose na dresovima, već brojeve kojima izražava količinu kandidata o kojima razmišlja.

Ako borba i izađe iz okvira fer-pleja, to nikako ne znači i međusobni obračun. Naprotiv, ministar inostranih poslova se obračunava samo sa pretprošlim predsednikom države (sa kojim je takođe bio u, tada vladajućoj, koaliciji, štaviše „u nacionalnom pomirenju“), dok gradonačelnik Beograda na dve strane Politike obračunava – svoje uspehe. (Budući da se radi o zakupljenom prostoru, a gradonačelnik tvrdi da nema novca ni za školovanje sopstvene dece pa moraju da ih dobrovoljno školuju gradonačelnikovi prijatelji, postavlja se pitanje: čijim novcem je plaćen ovaj dvostrani oglas?)

Ima takmičara i koji obračunavaju emocije. Pa tako bivši ministar pravde izražava strah da će biti teško naslediti ovakvog premijera, a guvernerka Narodne banke tugu što će morati da se izabere novi premijer koji, za razliku od sadašnjeg, „neće umeti da za tri minuta izračuna ekonomske rizike“, dok ministar policije izražava – nadu. Ali ne da će postati premijer (jer tu nadu niko ne sme javno da izrazi da ne bi ispao iz daljeg takmičenja), već nadu da niko neće organizovati kontramiting kad on bude organizovao miting podrške inauguraciji novog predsednika.

Odakle mu uopšte ideja da bi neko mogao da organizuje kontramiting? Pa, video je u medijima. Doduše, ne da se sprema kontramiting (jer da bi se on spremao, mora prethodno da je zakazan miting), nego – protest na dan inauguracije. Pa tako ispada da je zapravo ministar policije zakazao kontramiting, a onda prvobitni skup javno osudio kao kontrakontramiting. (Izgleda da ovaj put nije dobro povezao „neka lica sa nekim prostorima“.)

No, ma kakvu igru da su do sada pokazali ovi i ostali takmičari u našoj premijer ligi, moguće je da se utakmica uopšte neće završiti nego će se nastaviti i u letnjoj sezoni. Ne samo zato što bi je to učinilo još napetijom, a bog nam je svedok da ova vlast voli napetost, već i zato što ona (vlast, a ne utakmica) naprosto ne može da postoji bez neprekidne izborne groznice. A šta ćete bolje u sezoni godišnjih odmora nego izbore? Neko bi rekao da vlast tako namešta utakmicu, ali bi vlast rekla da tako – podstiče domaći turizam. Jer je njoj samo rast BDP-a na pameti.

Peščanik.net, 22.05.2017.


The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)