Zašto prodavati „Telekom“, kada donosi profit? Da bi se to videlo, upitajmo se zašto ima smisla prodavati državno ili javno preduzeće koje ne donosi profit? Da bi radilo sa profitom. Naravno, ako javno preduzeće koje trenutno stvara gubitke može da ostvari profit sa privatnim vlasnikom, može i sa državnim.

Kao i „Telekom“ koji, trenutno, posluje sa dobitkom. Isti bi, dakle, razlozi trebalo da govore u prilog privatizacije preduzeća koja ostvaruju i ona koja ne ostvaruju profit. Koji su to razlozi? Osnovni je taj što privatno preduzeće prevashodno teži da radi sa profitom. To se često uzima kao osnov za kritiku, pa se kaže da privatne vlasnike samo zanima profit. Dok, javna, podrazumeva se, misle i na potrošače, korisnike i javnost uopšte. To je, međutim, više želja jer se gotovo istovremeno izražava sumnja da u stvari ta javna preduzeća koriste privatnim interesima menadžera, birokrata ili partija. Pogotovo ukoliko zaista i ostvaruju profit.

Nije, naravno, svejedno ni kako se dolazi do profita. Budžet, a to znači poreski obveznik, u načelu bi trebalo da ima korist od dobiti javnih preduzeća, ako ga ostvaruju. Ukoliko proizlazi iz konkurencije, a ne na osnovu jedne ili druge vrste monopola. Jer, u ovom drugom slučaju, profit plaćaju potrošači, dakle poreski obveznici, preko skupljih i manje kvalitetnih usluga. U načelu bi bar državne vlasti trebalo da imaju veći interes da privatna a ne javna preduzeća izlože konkurenciji. I oporezuju im dobit.

To su, dakle, razlozi zašto prodavati javna preduzeća koja posluju sa profitom. Njima je glavni cilj profit, što bi država trebalo da podržava otvaranjem prostora za konkurenciju i oporezujući dobit.

 
Blic, 24.03.2010.

Peščanik.net, 24.03.2010.


The following two tabs change content below.
Vladimir Gligorov (Beograd, 24. septembar 1945 – Beč, 27. oktobar 2022), ekonomista i politikolog. Magistrirao je 1973. u Beogradu, doktorirao 1977. na Kolumbiji u Njujorku. Radio je na Fakultetu političkih nauka i u Institutu ekonomskih nauka u Beogradu, a od 1994. u Bečkom institutu za međunarodne ekonomske studije (wiiw). Ekspert za pitanja tranzicije balkanskih ekonomija. Jedan od 13 osnivača Demokratske stranke 1989. Autor ekonomskog programa Liberalno-demokratske partije (LDP). Njegov otac je bio prvi predsednik Republike Makedonije, Kiro Gligorov. Bio je stalni saradnik Oksford analitike, pisao za Vol strit žurnal i imao redovne kolumne u više medija u jugoistočnoj Evropi. U poslednje dve decenije Vladimir Gligorov je na Peščaniku objavio 1.086 postova, od čega dve knjige ( Talog za koju je dobio nagradu „Desimir Tošić“ za najbolju publicističku knjigu 2010. i Zašto se zemlje raspadaju) i preko 600 tekstova pisanih za nas. Blizu 50 puta je učestvovao u našim radio i video emisijama. Bibliografija