Evropa je izabrala svog prvog predsednika. Na čelu Unije nalazi se Herman Van Ropmuj, poznat po izjavi da “Turska nije deo Evrope i nikada neće biti njen deo”. Ovaj belgijsko-flamanski političar i aktuelni premijer vlade Belgije, predstavnik je tvrdog krila konzervativne Hrišćansko demokratske partije (CD&V).

Šezdesetdvogodišnji hrišćanski demokrata, iako snažan protivnik pristupanja Turske Evropskoj uniji, važi za “pomiritelja”. U jezički podeljenoj Belgiji poznat je kao objedinjavajuća snaga, zbog svog nepristrasnog pristupa rešavanju konflikata između zajednica holandskog i francuskog govornog područja (Flamanaca i Valonaca). Navodno stavlja akcenat na norme i vrednosti, poštovanje i druga etička pitanja i važi za uglednog intelektualca.

Prvi predsednik EU istakao se izjavom: “Proširenje EU koje bi obuhvatilo Tursku ne može se, kao prethodna proširenja, smatrati samo još jednim proširenjem”. Za njega se vezuje i izjava da će “univerzalne vrednosti koje su na snazi u Evropi, i koje predstavljaju fundamentalne vrednosti Hrišćanstva, izgubiti na životnosti uključivanjem tako velike islamske zemlje, kakva je Turska”. Njegova pozicija u odnosu na muslimanske zemlje je toliko jaka da je pridobio čak i podršku kontroverzne, krajnje desne, rasističke, flamanske i antiemigrantske partije Vlaams Belang.

Kakav značaj ima njegov odnos prema učlanjenju Turske u Uniju za zemlje zapadnog Balkana može se posmatrati kroz prilično izvesnu tezu da će proces integracija, nakon prijema Hrvatske, biti usporen, jer se time posredno odlaže i pitanje statusa Turske. Prema planu EU, ta zemlja bi trebalo da dođe na red tek nakon što bude rešeno pitanje članstva zemalja u regionu.

Diplomirani filozof i master iz ekonomskih nauka, Herman Van Ropmuj kao predsednik EU, za sada će imati uglavnom administrativnu ulogu, koja se sastoji u koordinaciji rada Evropskog saveta i organizaciji sastanka. On predstavlja Evropski savet i podnosi izveštaj Evropskom parlamentu nakon svakog sastanka. Pored toga, on će predstavljati Uniju u spoljnim poslovima, zajedno sa Visokim predstavnikom za spoljne poslove, takođe tek izabranom britankom iz Laburističke partije Keti Ešton, dosadašnjom komesarkom za trgovinu EU.

Ne toliko poznata javnosti Ešton će to svakako postati kao prvi šef diplomatije EU. Evropski zvaničnici, međutim, još utvrđuju precizne detalje dužnosti predsednika i ministra inostranih poslova.

 
Snežana Čongradin/Matja Stojanović

Peščanik.net, 20.11.2009.