Foto: Đorđe Karan

Foto: Đorđe Karan

Vlast je do iskeženih zuba naoružana udvoričkim medijima i svim polugama moći. Golorukom narodu, kojeg vlast smatra svojim, čak svojom privatnom svojinom, dozvoljeno je da se brani – komentarima na tviteru.

Ali čak i u takvoj situaciji i sa takvim rasporedom snaga – vlast ne prestaje da javnost bombarduje rafalnim hvalospevima sebi i još rafalnijim uvredama i pretnjama svakome ko preduzme bilo kakvu pa makar i samo verbalnu akciju.

Ako, na primer, snimate saobraćajnog policajca dok u pešačkoj zoni naplaćuje kaznu biciklisti a namerno ne primećuje automobile koji se spokojno vozikaju pored njega, bićete u lisicama sprovedeni zbog, ni manje ni više nego – krivičnog dela izazivanja opšte opasnosti. Ako, kao inicijativa Ne da(vi)mo Beograd, kažete da savamalski fantomi treba da dobiju šut kartu a ne napredovanje na ministarsku funkciju, imaćete na grbači tridesetak sudskih tužbi. Ako kao lider vanparlamentarne stranke pokušate da imate komentar – lično će vas predsednik države javno optužiti da ste šef međunarodne bande lopova, dok je vaša žena još ranije proglašena vođom narko kartela. A ako imate legitimnu skupštinsku primedbu da država debelo subvencioniše Er Srbiju koja ne nudi profit zauzvrat, ali nudi low cost uslugu – smatrajte da ste još i dobro prošli što ste od premijerke dobili samo mangupski odgovor da vas niko ne bije po ušima da letite tim nacionalnim avio prevoznikom.

Naravno, stvari nisu baš toliko crne kao što izgledaju – ukoliko ste omiljeni opozicionar. Tada možete da organizujete neprijavljene skupove, na njima da udarite i pljunete koga hoćete (dobro, ne baš koga hoćete nego koga bi vlast volela da vi pljunete i udarite) i uopšte da se ponašate – pa, kao vlast.

Isto je i ako ste omiljeni huligan – možete samo pretećim gestovima da sa tribina stadiona proterate policiju pod punom opremom za razbijanje demonstracija. Ali, ako ste neomiljeni malinar, bolje da to ni ne pomišljate jer će vas goloruka policija isprebijati – pendrecima.

Srećom pa je tu internet na kojem možete do mile volje da iskazujete neslaganje sa ovakvim postupcima vlasti. Pa dobro, ne baš do mile volje, jer će vlast začas to proglasiti najstrašnijim napadom na poredak, ali nije baš da nemate nikakve mogućnosti. Budite zahvalni što vam vlast velikodušno nije uskratila da se pudrijerama i lepezama odbranite od tenkova.

Peščanik.net, 04.06.2018.


The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)