Ozon Press, foto: Nebojša Jovanović

Ozon Press, foto: Nebojša Jovanović

Izgleda da smo na minut-dva od vesti da je ponovo skovana urota protiv ove vlasti. Ne samo da se urotila bivša vlast – koju sadašnja optužuje za stvaranje novog DOS-a, mada je zapravo sama u mnogo brojnijoj koaliciji sa ”kombi strankama” i mada svaki put kad kaže: DOS, ova vlast zapravo misli samo na Demokratsku stranku i njenu vlast u pokrajini – nego i razni drugi vremenski, vanvremenski ili pogrešnovremenski fenomeni.

Prvo se urotio haški Tribunal koji je odbio da nam isporuči jednog osuđenog kojeg smo tražili, a odlučio da nam isporuči jednog neosuđenog kojeg nismo tražili, a kojeg sad, baš pred izbore, traži da isporučimo nazad zajedno sa još troje optuženih saboraca. Koji svi odbijaju da budu isporučeni, ali pristaju da budu poneti. I odneti do aviona. Ili možda skupštine.

Zatim se urotio NATO koji se takođe baš sad setio da sa nama potpiše neki sporazum. Zbog čega se i predsednik Ruske federacije setio da pita zašto to i sa njim nismo potpisali, tim pre što on ionako već ima svoju bazu na našem terenu, a NATO bi samo da prolazi ovuda. Pa je naša vlast morala da se na domaćem terenu pravda za to što je potpisala, a na ruskom terenu da se pravda što nije potpisala, umesto da, kao i tolike druge ugovore, sve lepo potpiše u tišini i daleko od očiju javnosti.

Urotile su se i poplave koje, za razliku od onih hiljadugodišnjih od pre dve godine, sada nisu uvezene iz inostranstva, nego su u potpunosti domaća proizvodnja, takoreći proizvod samo domaće pameti. Pa pošto za poplave nisu mogli da budu okrivljeni ni strani proizvođači (jer su nevini) ni domaći (jer su na vlasti) za poplave je optužen bog. I jedan frižider koji je, nošen bujicom, srušio most (što dosta govori o kvalitetu frižidera i kvalitetu mosta).

Na optuživanje boga reagovala je crkva kao samoproglašeni zastupnik božijih poslova na zemlji i na svom sajtu (moderno) objavila molitvu Bogu i Bogorodici (rodno ravnopravno) Vojvotkinji (monarhistički) da pošalju vedrinu na zemlju (hidrometeorološki). Proizvođač frižidera nije se oglasio proizvođačkom deklaracijom.

Ali se zato oglasila vladajuća stranka koja je proglasila vanredno stanje, a za njim i moratorijum na sve svoje predizborne i stranačke aktivnosti, tako da sada promoviše samo svog predsednika (kao da ima šta drugo) koji vikendom otvara škole (kao da to nije predizborna aktivnost), a radnim danima kisne u pratnji bivšeg ministra (kao da nije ražalovan i kao da mu tu uopšte nije mesto).

Da stvar bude gora, i datumi su se urotili protiv vlasti. Jednog dana treba da položiš venac na godišnjicu ubistva premijera, drugog da ne položiš venac Miloševiću, trećeg da položiš račune na godišnjicu pada helikoptera…

Srećom, i pored svih tih urota sa neba, sa zemlje, iz zemlje, postoje i oni prijateljski nastrojeni, oni koji u televizijskim vestima saopštavaju da je u poplavljeno područje stigao ”premijer – jedini čovek koji ide tamo gde je najteže i kome ljudi veruju”, a na društvenim mrežama da ”gde je nevolja, on je tu”. Što je možda još subverzivniji način da se stvori odbojnost prema vlasti, ali to bi valjda ova vlast, inače tako laka na obaraču kad treba otkriti ko sve i kako radi protiv nje, do sada već razotkrila, zar ne?

Peščanik.net, 14.03.2016.

Srodni linkovi:

Aleksandar Arsenijević – Vidimo se u sledećoj poplavi

Sofija Mandić – Poplavni deja vu

Dejan Ilić – Nemoj, Vesna, da plačeš


The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)