Neizglasavanje Poverenika za ravnopravnost jasan je pokazatelj da sadašnja vlast ne želi da omogući primenu Zakona o zabrani diskriminacije i da ignoriše i ne uvažava stav celog civilnog sektora.

Neuviđanjem da je kandidat Goran Miletić, čiji je izbor na mesto Poverenika za ravnopravnost podržalo 211 nevladinih organizacija jedini kvalifikovan i stručan kandidat koji je predložen u zakonski propisanoj proceduri i roku – predstavnici vlasti zapravo potpuno ignorišu predstavnike i pripadnike manjinskih grupa.

Krajnje je neumesno dovođenje u pitanje stručnosti Gorana Miletića, koji je punih deset godina svog profesionalnog rada proveo braneći i unapređujući ljudska prava u Srbiji. Takođe, licemerno je spominjati kao argument to da Miletić „ne može da dokaže da se deset godina bavio poslovima na zaštiti ravnopravnosti“ jer postoji sva potrebna dokumentacija koja upravo potvrđuje da je Goran Miletić od 2000. godine kontinuirano radio na pitanjima ljudskih prava i diskriminacije.

Krajnje neumesnim smatramo i isticanje Miletićevog nedostatka iskustva u zastupanju pred sudom, i to od strane onih čiji predloženi kandidat nije nikada radio na pitanjima ljudskih prava i suzbijanju diskriminacije.

Koalicija protiv diskriminacije najoštrije osuđuje napade i gotovo poziv na linč Gorana Miletića u današnjem izdanju lista Kurir i napisom „srbomrzac“.

Nakon skandaloznog povlačenja Zakona o zabrani diskriminacije iz procedure prošle godine, smatramo apsolutno nedopustivim ponovnu opstrukciju mehanizama koji bi trebalo da štite i unapređuju ljudska prava u Srbiji.

Zahtevamo da se u najskorijem roku ponovi procedura o izboru Poverenika za ravnopravnost i da se na ovu značajnu funkciju izabere osoba koja ispunjava zakonske uslove i koja uživa punu podršku onih zbog kojih je Zakon o zabrani diskriminacije i donesen.

Koaliciju protiv diskriminacije čine: Centar za unapređivanje pravnih studija, Civil Rights Defenders, Gej-Strejt Alijansa, Labris – organizacija za lezbejska ljudska prava, Anti-trafiking centar, Mreža odbora za ljudska prava (CHRIS Network), Udruženje studenata sa hendikepom, Inicijativa za inkluziju „VelikiMali“ i Gayten LGBT.

 
Koalicija protiv diskriminacije, 20.02.2010.

Peščanik.net, 20.02.2010.