Ako je najtačnije objašnjenje reklame da je to ”lepo rečena istina” (ako nije rečena na dobar – kreativan i interesantan – način, to nije reklama nego informacija, a ako je ispričana na dobar način, ali neistina, to je obmana) onda je najtačnije objašnjenje politike da je to – lepo rečena neistina.

Jer, kad istina ne zvuči lepo, vi lepo ispričajte neistinu. Pa tako, umesto da kažete: ”mi smo gladni vlasti”, što svakako ne zvuči lepo, vi lepo kažete: ”mi želimo da preuzmemo odgovornost”. Tako ne ispadnete alavi na vlast nego – odgovorna vlast. A ako vas nekada kasnije neko bude naivno držao za reč pa vas pozove na odgovornost, vi lepo kažete: ”mi ćemo cenu platiti na izborima” i – nikom ništa. Tačnije, vama nešto (u kešu, poslovima, nekretninama), a građanima ništa od toga.

Ako je u pitanju preuzimanje vlasti na lokalnom nivou, onda možete i dalje koristiti davno ustoličenu frazu da ”vlast treba da se upodobi”, mada je politički jezikoslovci sve ređe preporučuju jer bi neko, manje blagonaklon, mogao da se uhvati za koren reči pa da vas optuži kako želite podobnu, a ne dobru vlast. No, ako vam se tako nešto i desi, optužite i vi njega. Ne da je ustaša ili izdajnik (te su reči izašle iz mode još pre dve sezone) nego da je on lopov koji je opljačkao zemlju (i narod, svakako ne propustite da pomenete narod! Narod, doduše, ima uže ali zato ubitačnije značenje nego nacija te se stoga uvek toplo preporučuje).

Treća mogućnost, naročito pogodna za pokrajinski nivo je da, umesto ”dajte nam vlast”, govorite ”hajde da proverimo legitimitet vlasti”. Ako vam neko uzvrati da je legitimitet vlasti već proveren na prethodnim izborima, pozovite se na neuračunljivost. Ne svoju, naravno, nego na neuračunljivost birača – nisu uračunali mogućnost da ćete možda baš vi biti republička vlast. Pa su zaokruživali one koje su hteli, a nisu smeli.

E, sad, kojim ćete rečima objasniti traženje prevremenih republičkih izbora, to još nije definisano rečnikom. Možete sportskim rečnikom, kao kod rekonstrukcije vlade (”umorili su se”, ”ne mogu da istrče celu trku”, ”ne mogu da preskoče visoko podignutu lestvicu”…). Krkobabić nije u formi da preskoči ni nisko postavljenu lestvicu, to je vidljivo golim okom, kao što golim okom nije vidljivo da Ugljanin trči niti da bilo šta radi. Nesportski, tačnije dežmekasti izgled premijera već govori sam za sebe, ali ga možete povremeno faulirati ili mu udariti bananu ispod koša.

Jedino je važno da se ne zanesete pa da zabijete neki autogol. Jer, možda ne uđete u rekonstruisanu vladu pa ste džabe rušili. Zato je ipak bolje odmah tražiti raspuštanje skupštine pa se samo sladiti poslaničkim mestom (i imunitetom).

Naravno, kao razlog za prevremene izbore uvek možete koristiti izraz ”skraćivanje mandata”. To je jedan elegantan način da izbegnete nezgodne fraze kao što su ”pala vlada” i ”skupština se raspušta” (jer vas uvek neko može upitati – a zašto kad ste tako dobri i imate većinu?).

Samo imajte u vidu kako se olupao prethodnik koji je inaugirisao taj neustavni termin ”skraćivanje mandata”.

Peščanik.net, 13.01.2014.


The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)