Foto: Predrag Trokicić

Foto: Predrag Trokicić

Medijsko-politički cirkus raspetljavanja ubistva pevačice Jelene Marjanović od pre godinu i po dana počeo je iznova curenjem informacija o hapšenju njenog supruga Zorana Marjanovića, a potom i o navodnim novim dokazima. Tabloidi, uključujući i Blic i Novosti, već danima konsultuju astrologe, forenzičare ekonomske struke (?!), javne ličnosti, izmišljaju svedoke, dokaze i scenarija… Čak 5 od 7 dnevnih listova u Beogradu (Blic, Novosti, Alo, Srpski telegraf, Informer) pišu o tome na bazi neproverenih glasina i spekulacija.

Zamajac je dobijen pre desetak dana kada je Milomir Marić, urednik Happy televizije, u emisiji „Dobro jutro, Srbijo“ izjavio da je dobio poverljivu informaciju da će Zoran Marjanović biti uhapšen u rijalitiju Zadruga, zbog sumnje da je ubio svoju suprugu. „Kruna tog rijalitija treba da bude hapšenje Zorana Marjanovića kao ubice njegove žene. To ubistvo je prava misterija“, rekao je Marić i dodao da Marjanović treba dobro da razmisli hoće li ući u taj rijaliti i biti uhapšen ili će sedeti kod kuće i sačekati da istražni organi otkriju i uhapse onoga ko je počinio taj jezivi zločin. „Smatram da ako uđe u Zadrugu, sam sebi pravi klopku“, rekao je glavni urednik Happy televizije.

Marjanović je uhapšen prošlog petka, a ministar policije je očigledno curenje informacija iz policijske istrage lakonski ocenio kao novinarske priče. Naravno, nije ni pomenuo da bi time trebalo da se pozabavi Sektor unutrašnje kontrole MUP-a. Kako je i red, u tabloidne spekulacije se uključio i predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, i to dan posle hapšenja Zorana Marjanovića. Rekao je da bi sa radošću prihvatio zakon kojim bi kazne za monstrume koji ubijaju žene bile još strožije. „Da vi vidite samo slike glave te nesrećne žene…“, rekao je Vučić novinarima na otvaranju autoputa Pirot-Dimitrovgrad.

Budući da je predsednik pravnik, verovatno je svestan da je svojim detaljnim opisima pokazao da je imao uvid u istražni predmet, što nije dozvoljeno ni njemu ni bilo kojem od državnih organa, izuzev tužiocu i sudiji za prethodni postupak. Jer ako je listao foto-album sa istražnim fotografijama ubijene pevačice, to znači i da je čitao iskaze svih saslušanih osoba, jer jedno bez drugog ne ide. A sve to je narušavanje tajnosti istrage od strane neovlašćenih osoba, u ovom slučaju predsednika Republike.

Krivični zakonik Republike Srbije je nedvosmislen. U članu 337, povreda tajnosti postupka, lepo piše da „ko neovlašćeno otkrije ono što je saznao u sudskom, prekršajnom, upravnom ili drugom zakonom propisanom postupku, a što se po zakonu ne može objaviti ili je odlukom suda ili drugog nadležnog organa proglašeno kao tajna, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine“. Ima tu još izlaženja izvan zakonskih i ustavnih okvira predsednika Republike.1

Naravno, niko ne treba da očekuje da će on ikad biti sankcionisan za ovo flagrantno kršenje zakona, jer nijedan tužilac ne sme da pokrene krivični postupak protiv predsednika Srbije, ali svakako treba podsetiti da je baš Vučićeva vlada još u januaru 2016. usvojila Kodeks kojim ministrima zabranjuje da komentarišu odluke i postupke pravosudnih organa. Identičan dokument je usvojila i Skupština Srbije polovinom jula ove godine.

„Član Vlade ne sme u javnim izjavama i nastupima u javnosti u toku trajanja krivičnog postupka iznositi ideje, informacije ili mišljenja kojima se predviđa ishod tog postupka ili kojima se ocenjuje procesna vrednost dokaza, koji su izvedeni ili treba da budu izvedeni u tom postupku, na način na koji je moguće uticati na ishod krivičnog postupka“, navodi se u vladinom Kodeksu, koji dalje kaže:

„Član Vlade ne sme u javnim izjavama i nastupima u javnosti označiti učiniocem krivičnog dela lice protiv koga je pokrenut krivični postupak ili u odnosu na koje su preduzete radnje koje prethode krivičnom postupku (npr. hapšenje, saslušanje uhapšenog, zadržavanje osumnjičenog), pre pravnosnažne odluke suda kojom se utvrđuje odgovornost tog lica. Član Vlade dužan je da poštuje pretpostavku nevinosti i u slučaju da tu pretpostavku ne poštuje jedan ili više medija.“

Iako više nije premijer, Vučić teško izlazi iz ove uloge. Isto važi i za njegove dojučerašnje saradnike iz vlade, pa mu je tako na sto na Andrićevom vencu broj 1 najverovatnije i dospeo predmet ubijene pevačice Jelene Marjanović, čije je rešavanje više puta u proteklih godinu i po dana najavljivao. Neovlašćeno, naravno.

Peščanik.net, 25.09.2017.


________________

  1. Odavanje službene tajne, Član 369: (1) Službeno lice koje neovlašćeno drugom saopšti, preda ili na drugi način učini dostupnim podatke koji predstavljaju službenu tajnu ili koje pribavlja takve podatke u nameri da ih preda nepozvanom licu, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina. Neovlašćeno otkrivanje tajne, Član 141: (1) Advokat, lekar ili drugo lice koje neovlašćeno otkrije tajnu koju je saznalo u vršenju svog poziva, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.