Beogradski bendovi Repetitor, Multietnička atrakcija, Lira vega, Stuttgart online i Superkvartet nastupiće na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu 6. aprila od 19 časova, na koncertu koji Inicijativa mladih za ljudska prava (Inicijativa) organizuje povodom obeležavanja 18 godina od anti-ratnog projekta Rimtutituki i podsećanja na dan kad je pre 18 godina počeo rat u Bosni i Hercegovini.

Domaći rok sastavi simbolično će podsetiti na koncert koji je na beogradskim ulicama pred početak rata, proleća 1992. godine održao antiratni sastav Rimtutituki (Zoran Kostić Cane, Nebojša Antonijević Anton, Borko Petrović, Srđan Gojković Gile, Goran Čavajda Čavke, Zoran Radomirović Švaba, Ljubomir Jovanović Jovec i Milan Mladenović).

Bez dozvole za javni nastup, osmorica muzičara (članovi EKV-a, Partibrejkersa i Električnog orgazma) tada su u otvorenom kamionu kružili beogradskim ulicama i izvodili pesmu “Slušaj ‘vamo”, sa refrenom “Mir, brate, mir”. Na ovaj način podigli su glas protiv mobilizacije i rata i otvoreno se suprotstavili vlasti i ratno-huškačkom izveštavanju državnih medija.

Tokom drugog, dozvoljenog koncerta Rimtutitukija, na Trgu republike vlastima u Beogradu je poslata poruka “S.O.S. mir ili ne računajte na nas,” u cilju zaustavljanja rata u Bosni i Hercegovini.

Superkvartet, bend koji će premijerno nastupiti na šestoaprilskom koncertu, čine: Zoran Radomirović Švaba – gitara (Rimtutituki, Električni orgazam), Aleksandar Grujić Alex -klavijatura (Lellbach), Miroslav Mišković Jozzef – elektronika (Jozzef and the Children) i Goran Smiljanić Smilja – vokal. Superkvartet će na kraju koncerta izvesti rimejk singla „Slušaj ‘vamo”.

U pauzama između nastupa bendova, na video bimu biće emitovani intervjui sa članovima Rimtutitukija o efektima antiratne kampanje koju su vodili, kao i o današnjem odnosu države i društva prema ratovima i ratnim zločinima koji su se desili na prostoru bivše SFRJ.

Osamnaest godina nakon početka rata u BiH, u Srbiji i dalje ne postoji javna osuda zločina koje su JNA i tadašnji vojni i državni vrh počinili tokom rata u ovoj bivšoj jugoslovenskoj republici. Mladi u Srbiji slave ratne zločince kao heroje, a o ratnim dešavanjima u BiH gotovo ništa ne znaju.

Inicijativa mladih za ljudska prava zbog toga želi da akcijom u Beogradu podseti mlade Beograđane i Beograđanke na poruke koje su članovi Rimtutitukija poslali proleća 1992. godine, i da podseti na početak rata u BiH.

 
Inicijativa mladih za ljudska prava, 30.03.2010.

Peščanik.net, 03.04.2010.