Melody ©2008-2014 Brungilda http://bit.ly/1jNDnWWDa se Darko Šarić sjajno zabavlja na sudu – to smo već ovde rekli. Ali da će njegove blesave detonacije ova vlast ozbiljno shvatiti, e to nismo mislili. Nije to bez neke, međutim: nedeljama se po određenim medijima podgreva priča da je Roćko Milović, načelnik UKP (Uprave kriminalističke policije MUP Srbije) u stvari taj misteriozni „general Papaja” za koga Šarić tvrdi da mu je prvo dao sedam i po miliona evra, a onda ga je ovaj izradio i smestio mu sudski progon. Sada je to Šarić i rekao na sudu. Priča jeste slaboumna i to se vidi golim okom, ali nekome treba izgovor da sada formira „radnu grupu” koja da će „ispitati sve navode” itd. Darka Šarića. Pa će Roćko Milović na poligraf (sam je to tražio, iznerviran svim tim budalaštinama).

Sve to samo je površinsko mreškanje vode nad potmulim podzemnim ratom u MUP oko budućih hvatanja pozicija. Načelnik UKP naravno da je najvažnija od tih pozicija, a nekima se čini da bi Roćka Milovića valjalo skloniti. Zašto? Zato što je častan, pošten, sposoban i „najbolje obavešten” policajac u krimpoliciji, kako kaže bivši načelnik UKP (u vreme Sablje, pa do 2004) Mile Novaković. Stari lisac Mile zna o čemu govori: i on se tako proveo pod nenarodnim režimom Voje Koštunice, njegovih fašističkih pomagača i kamarile domaćih izdajnika. Dragan Jočić prvo je smenio njega, Boru Banjca i sve one koji su razbucali Zemunski klan i JSO. Roćko je tada jedva pretekao – jer je bio i ostao sposoban, pošten i izvan svake sumnje. I najbolje obavešten.

I tu se neke sličnosti nameću: kao što je Koštuničin režim jedva dočekao predaju Legije Ulemeka i onda nas mesecima gnjavio pričom o tome kako će nebo pasti na Srbiju kad Legija progovori, da će „Srbija progledati” itd, tako i neki sada prete da će nam Šarić svima otvoriti oči. Zajednička crta ovakvih priča je neopevana glupost i arogancija. Zar oni stvarno misle da ćemo mi poverovati u takve gluposti? Izgleda da misle.

Pritom su i kukavice: da su zaista tako samouvereni i hrabri kako o sebi misle, oni bi šefove policije – od Veljovića do Milovića – smenili bez obrazloženja i komplikacija. Ovako izmišljaju kojekakve budalaštine i grade sebi izgovore; dobar im je i Darko Šarić – kad boljeg nema. Kao da im je malo neprijatno – a treba da im bude mnogo neprijatno – pa se vade na način jadan i jevtin. Ko im je kriv kad su jevtini.

Kaže juče Mile Novaković na B92 da će i ovoga puta profesionalce u policiji poraziti politički podobni. Ali dodaje, na kraju se profesionalci vrate, jer ovi politički spretni ne znaju posao. Tako je to oduvek.

Pogled preko reke

Pančevac, 24.06.2014.

Peščanik.net, 25.06.2014.