Nemati veliki izbor može da bude frustrirajuće; imati preveliki izbor takođe može da bude frustrirajuće.

Kao što su se nekada u radnjama (tačnije u ”Komisionima” ili, još češće, ispred njih) kupovale samo farmerke kao takve, dok danas morate da donesete desetine odluka: koja marka, koji kroj, kakvi džepovi, kakav struk, kako izbledele… i kao što se nekada izbor svodio samo na to da li imaš mobilni ili ga nemaš, dok sada moraš da izabereš proizvođača, marku, ekran, kameru, piksele, megabajte, dodatke, pakete, minute, poruke… tako smo sada preplavljeni raznolikim razmišljanjima koja nude da im se priklonimo.

Kako je Prljavi Hari lepo primetio – mišljenje je kao dupe, svako ga ima. A internet je obezbedio bukvalno beskrajnu plažu na kojoj možete i da ga izložite pogledu javnosti.

Bilo kakvo da je vaše dupe – srcoliko, kruškoliko, istetovirano, depilirano… već će se naći plaža na kojoj će biti mesta i za njega. Za razliku od predinternetovske ere, kada je većina dupeta mogla da nađe publiku samo u krugu porodice, prijatelja ili kafane, eventualno u nekoj rubrici ”Među nama” i ”Pisma čitalaca”, danas je publika samo jedan klik daleko. Sad možete da blogujete, vlogujete, tvitujete, postujete, linkujete, lajkujete, hejtujete… i vaše dupe će biti vidljivo u celom svetu.

Štaviše, i sami možete da birate plaže koje ćete posećivati. Kamenite, peščane, uređene, divlje, mondenske… Kakvo god dupe da preferirate, naći ćete ga već na nekoj od mnogobrojnih plaža i moći da slobodno uživate u njemu. Nasuprot anonimnom filozofu sa majice ”Smeši se i ceo svet će se smešiti sa tobom; prdni i ostaćeš sam”, čak i dupe koje prdi ima svoju publiku i neku plažu na kojoj je dobrodošlo.

Ali, za razliku od prevelikog izbora farmerki ili mobilnih telefona koji neminovno učini da se posle žderemo što nismo izabrali neki drugi model, preveliki izbor plaža i dupeta na njima možda nam može omogućiti da se ne žderemo. Ni u sebi ni među sobom.

Peščanik.net, 12.08.2013.


The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.
Nadežda Milenković

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)