Član Predsjedništva BiH Željko Komšić danas je uputio zahtjev Tužiteljstvu BiH za pokretanje krivičnog postupka i raspisivanje međunarodne Interpolove tjeralice za bivšim predsjednicima Savezne Republike Jugoslavije, Dobricom Ćosićem (rođen 29. decembra 1921. godine u selu Velika Drenova) i Zoranom Lilićem (rođen 27. aprila 1953 godine, Brza Palanka).

Dobrica Ćosić je kao predsjednik Savezne Republike Jugoslavije od 15. juna 1992. godine do 1. juna 1993. godine obavljao dužnost predsjednika SRJ i glavnokomandujućeg Oružanih snaga SRJ, te je kao glavnokomandujući Oružanih snaga SRJ bio upućen i rukovodio aktivnostima i akcijama  koje su njemu podređene oružane snage SRJ u smislu vođenja agresivnog rat  sprovodile na teritoriji BiH.

Također, zahtjev je upućen i za pokretanje istrage i raspisivanje međunarodne potjernice protiv Zorana Lilića, bivšeg predsjednika SRJ koji je dužnost predsjednika SRJ obavljao u periodu od  25. juna 1993. godine do 23. jula 1997. godine te, je kao glavnokomandujući Oružanih snaga SRJ bio upućen i rukovodio aktivnostima i akcijama koje su njemu podređene oružane snage SRJ u smislu vodjenja agresivnog rat  sprovodile na teritoriji BiH do potpisivanja Daytonskog porazuma).

Pored ova dva, u pripremi je i podnošenje krivčnih prijava i protiv drugih visokih dužnosnika bivše SRJ za koje postoje osnovi sumnje da su počinili najteža krivična protiv inegriteta BiH, protiv čovječnosti i vrijednosti zaštičenih međunarodim pravom, u periodu od 1992. do 1995. godine.

 
Kabinet člana Predsjedništva BiH Željka Komšića

Sarajevo, 21.05.2009.

Peščanik.net, 22.05.2009.