Iznenađeni smo načinom na koji je gospođa Vesna Pešić podnela ostavku na mesto predsednice Političkog saveta LDP-a. Taj čin smatramo politički pogrešnim i štetnim za stranku, tim pre što su razlozi i motivi ostavke neodrživi.

Politički savet ceni činjenicu da su stranka, njen predsednik, Predsedništvo i poslanici uvek imali razumevanja za stavove, izjave i poteze Vesne Pešić, bez obzira na to što se sa mnogim njenim mišljenjima, postupcima i odnosom prema stranci, vrlo često nisu slagali.

Nesporno je da je obaveza LDP-a bila da osudi stradanje civila u Libijii, da političkom akcijom prekine ćutanje naše diplomatije. Insistiranje na poštovanju ljudskih prava i briga o humanitarnim posledicama intervencije u Libiji upravo je suština politike stranke. To je jedini ozbiljan način da se ta politička ideja očuva i razvije.

Politički savet će uvek braniti orijentaciju i podržavati beskompromisnu spremnost stranke da ide događajima u susret i veruje da je to najjači argument i razlog rasta podrške politici LDP-a. Zbog takve reformatorske politike je i pokrenuta kampanja koja se već danima vodi protiv čitave stranke i njenog predsednika, sa ciljem da se brutalno blokira dalja afrimacija politike preokreta na kojoj insistira LDP. Bez te politike, Srbija nikada neće postati moderno evropsko društvo, integrisano u EU i NATO, zasnovano na vrednostima slobode, ljudskih prava, iskorenjivanja mržnje, regionalne saradnje, modernizacije ekonomije, razvoja tržišta, obrazovanja i kulture koji su suština političke ideje preokreta, koju simbolizuje Liberalno-demokratska partija i na kojoj insistira.

Politički savet je prihvatio predlog predsednika i potpredsednika LDP-a da se Dušan Mijić izabere za novog predsednika Političkog saveta stranke. Dušan Mijić je jedan od nespornih i vrlo uticajnih pokretača demokratskog i reformskog pokreta u Vojvodini i Srbiji, osnivač i dugogodišnji izdavač lista “Naša borba”, koji je tokom devedesetih bio najprofilisaniji otvoreni medij u Srbiji i važan faktor u oslobađanju naše medijske scene.

Sastankom Političkog saveta predsedavao je Rajko Danilović.

LDP, 05.04.2011.

Peščanik.net, 05.04.2011.