Sećate li se kako su nam govorili da mi ne razumemo i ne znamo „ko je počeo“ u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu? Govorili su nam da su ONI počeli. Da li to treba da primenimo i na Rome koje godinama iseljavaju sa svake lokacije u gradu, negirajući im pravo na alternativni smeštaj? Da li su Romi prvi počeli? Verovatno bi neko hteo da nam kaže da su oni došli na svetu srpsko-beogradsku zemlju i da „treba da se vrate odakle su došli“. Tako su nam govorili i za Hrvate, Bošnjake i Albance.

Sećate li se kako su nam uvek govorili da su Srbi želeli da žive zajedno sa svima, ali ONI nisu hteli? Da li je scena iz Boljevaca u subotu uveče i scene iz Kamedina, Ovče, Zemun polja, Batajnice, Novog Beograda itd. upravo taj „zajednički život“ u koji se Srbi zaklinju. Upravo ti Srbi mogu živeti sa većim porezima, ratnim zločincima, Miladinom Kovačevićem, neadekvatnim vodovodom, bezobraznim ministrima i nestašnom klero zadojenom decom koja biju svakoga ko je različit. Doduše, mogu i sa Romima, ali ne u njihovom kraju.

Sećate li se kako su nam otkrili svetsku zaveru koja je stajala iza nezavisnosti Hrvatske, BiH, Kosova? Da li i sada neka svetska masonsko-jevrejsko-gej zavera stoji iza 47 porodica koje protestuju tražeći krov nad glavom, a istovremeno uzvikujući „Srbija, Srbija“? Gle čuda, oni su takođe izbegli sa Kosova i našli utočište u Srbiji , jer se tu osećaju sigurno. Zbog čega sada nema pomoći za izbegle sa Kosova, zašto sada nema Fonda Vlade Divca koji kupuje kuće u Vojvodini da bi rešio problem izbeglih? Da li ne treba da se solidarišemo sa tim ljudima samo zato što „nisu naši“? Ako nisu naši, neka nam kažu čiji su. Koja to velika svetska sila stoji iza želje Roma da imaju dom ?

Sećate li se tvrdnji da Albanci, Bošnjaci i Hrvati oduvek „rade o glavi“ srpskom narodu? Kako su to ove porodice radile o glavi golorukom beogradskom narodu? Da li oni mogu nešto loše da urade srpskom nacionalnom biću? Odgovor se verovatno krije u rečenici: „Nismo mi rasisti i nacionalisti, taman posla, ali ti Cigani smrde, kradu, njihova deca imaju vaške“.  Zaključak je da srpskom nacionalnom biću nije svojstveno imanje vaški, krađa  i smrad. Srbi su izgleda otporni na ovakve pojave, a Romi prete da unište tu otpornost.

Slušate li i dalje tvrdnje da je Haški Tribunal nelegalan, nelegitiman i nepotreban jer i domaći sudovi mogu da primene međunarodne standarde koji se tiču ratnih zločina? Ne postoji  nikakav Tribunal koji će bilo koju državu naterati da obezbedi alternativni smeštaj građanima koji su izloženi prinudnoj evikciji, ali zašto Srbija odlučno ne primeni ovaj standard koji priznaje 149 zemalja sveta? Te zemlje su ratifikovale Međunarodni pakt o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima, a Srbija sve ratifikovane međunarodne konvencije primenjuje direktno. Ako ne znaju gde je Mladić, znaju gde su ove porodice. Tu su, ispred Skupštine grada.

Sećate li se kako nam je rečeno da „mir nema alternativu“? Danas smo čuli da razvoj Beograda nema alternativu. Rečeno nam je da niko nikada nije iseljen sem oni „koji ugrožavaju razvoj Beograda“. Juče Hrvati, Bošnjaci, Albanci, danas Romi, a sutra – vi !

 
Goran Miletić, Švedski helsinški komitet

Peščanik.net, 05.04.2009.