Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj počeo je danas, uprkos pogoršanom zdravstvenom stanju, iznošenje završnih riječi na suđenju u Haškom tribunalu, rekavši da taj sud “nije ni legalan ni regularan” i da ne radi u interesu pravde.

Šešelj je rekao i da Haški tribunal nije uspostavljen da bi postigao pravdu, već da predstavlja politički, pa čak i vojni instrument obavještajnih službi zapadnih zemalja, pod čijom se “komandom” nalazi, javio je Tanjug.

Šešelj je rekao i da Haški tribunal ne može biti legalan jer ga je “formiralo nenadležno tijelo – Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija”.

On je ocijenio i da je optužnica protiv njega podignuta kako bi Srpska radikalna stranka bila rasturena, što je bio cilj stranih obavještajnih službi i “izdajničkih, kvislinških” vlasti u Beogradu.

Navodeći detalje iz dosadašnjeg procesa protiv njega, Šešelj je rekao da je četiri godine vodio borbu za pravo da se brani, protiv nametanja advokata, i da je morao riskirati život štrajkom glađu da bi se izborio za svoja elementarna prava.

Šešelj je rekao da protiv njega nema nikakvih dokaza i poručio sudijama da će se njihovoj presudi ljudi smijati.

Lider radikala rekao je i da su zločini u Srebrenici pripremljeni kao povod za bombardiranje Srba i da je taj zločin Srbima podmetnut.

Šešelj je također poručio da je završna riječ tužilaca, koji su za njega zatražili kaznu od 28 godina zatvora, “gomila gluposti”.

Šešelj je danas počeo, uprkos pogoršanom zdravstvenom stanju, iznošenje završnih riječi na suđenju u Haškom tribunalu.

Do posljednjeg trenutka nije se znalo da li će se Šešelj pojaviti u sudnici u Haagu, jer je u petak ponovo operiran pošto defibrilator koji mu je ugrađen početkom januara nije bio ispravan.

Iz suda je prošle sedmice saopćeno da će umjesto u ponedjeljak i utorak, kako je prethodno bilo zakazano, Šešelj u srijedu i četvrtak, 14. i 15. marta, iznijeti završne riječi.

Kako je ranije saopćio SRS, Šešelju je ugrađen isti aparat kome su zamijenjene elektrode, a ljekari tvrde da aparat sada dobro radi.

Tužilašto je za Šešelja zatražilo kaznu od 28 godina zatvora, tvrdeći u završnoj riječi da je optuženi kriv po svih devet tačka optužnice.

Haški tribunal podigao je optužnicu protiv Šešelja u januaru 2003. godine za ratne zločine na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Vojvodine, a on se dobrovoljno predao u februaru te iste godine.

Suđenje mu je počelo u novembru 2007. godine, a iznošenje završnih riječi počelo je 5. marta završnim riječima tužilaštva.

 
FENA, 14.03.2012.

Oslobođenje, 14.03.2012.

Peščanik.net, 15.03.2012.