Oleg Bebenin (36), jedan od lidera beloruske opozicije i urednik veb sajta Hartija 97, nestao je 2. septembra, a dva dana kasnije pronađen je mrtav u svojoj vikendici nedaleko od Minska. Telo novinara pronašao je njegov prijatelj koji je izjavio da Oleg za sobom nije ostavio oproštajnu poruku.

Bebenin je u prethodnih petnaestak godina često bio hapšen od strane beloruske policije, a 1999. fašističke grupe povezane sa KGB-om ga umalo nisu pretukle do smrti.

Tužilaštvo je već dan pošto je telo pronađeno saopštilo da je novinar izvršio samoubistvo vešanjem, a forenzičari su utvrdili da sem povreda na vratu, na telu novinara nisu pronađene druge povrede.

Dmitrij Bondarenko iz Hartije 97 nije ubeđen da se radi o samoubistvu: Oleg Bebenin nije bio samo novinar. U narednoj beloruskoj predsedničkoj kampanji trebalo je da bude šef izbornog štaba opozicionog kandidata Andeja Sanikova. I odjednom je rešio da se ubije? Nema motiva za tako nešto. U poslednjoj SMS poruci sa prijateljima se dogovarao o odlasku na premijeru filma u bioskop Oktobar. Posle toga, odjednom nestaje, ne odgovara na telefon…

Lider građanskog pokreta Evropska Belorusija, Andrej Sanikov kaže: Nas dvojica smo imali velike planove i svakodnevno smo se viđali. Oleg je bio veliki novinar. Bio sam na mestu tragedije i dužan sam da kažem da ne verujem da je Oleg izvršio samoubistvo. Mnogo toga u meni izaziva sumnju. Čudno mi je i to što je zvanična verzija događaja saopštena odmah, a vlast je najavila da će rezultate obdukcije saopštiti tek za nedelju dana.

Datum sahrane Olega Bebenina još uvek nije saopšten, jer preti opasnost da će se sahrana pretvoriti u demonstracije protiv državnih vlasti i aktuelnog predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka.

Hartija 97 je veb sajt pokrenut 1998. godine i do danas je meta beloruskih vlasti, policije i tajnih službi. Hartija je vodeći izvor informacija o zloupotrebama vlasti u zemlji i funkcioniše uprkos nedavno usvojenom Dekretu kojim se radikalno ograničava upotreba interneta u Belorusiji.

Samo tokom 2009. godine nekoliko saradnika Hartije kidnapovani su na ulicama Minska. Oni su odvođeni van grada gde su mučeni metodom lažne egzekucije čiji je cilj da istraumira i zastraši žrtvu. Žrtvama se vezuju oči, od njih se zahteva da požele poslednju želju, u nekim slučajevima čak i da iskopaju sopstveni grob, ali se na kraju ipak ne ubijaju nego puštaju na slobodu.

Samo u dva meseca tokom 2009. godine šestoro mladih beloruskih opozicionera i saradnika Hartije 97 bili su žrtve ove vrste mučenja. Tokom marta 2010. godine, u redakciju Hartije ušla je policija i zaplenila sve računare što je bio deo presude u slučaju koji je protiv Hartije pokrenuo jedan bivši pripadnik KGB-a.

Peščanik.net, 06.09.2010.

SLOBODA MEDIJA, SLOBODA GOVORA