Saopštenja povodom vandalskog napada na Helsinški odbor za ljudska prava.

Povodom jučerašnjeg vandalskog napada na Helsinški odbor za ljudska prava od strane nasilničke grupe koja sebe naziva Pokret 1389, koje je nažalost u medijima nazvano protestom, i koja više od sedamdeset dana, uz prisustvo i dozvolu državnih organa protivzakonito protestuje zbog hapšenja ratnog zločinca Radovana Karadžića, potpisane nevladine organizacije zahtevaju prijem kod predsednika države Borisa Tadića i Ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića i podsećaju:

– da već nedelju dana ne posustaje medijska haranga protiv Sonje Biserko, predsednice Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, a povodom izveštaja Helsinškog odbora za 2007. godinu,

– da je Sonja Biserko bez ikakve reakcije i zaštite izložena neviđenom pritisku, diskriminaciji i šovinističkim ispadima, i to upravo od ljudi koji bi u svakoj pristojnoj državi koja poštuje standarde ljudskih prava i demokratske vrednosti, morali da budu u najmanju ruku podvrgnuti moralnoj osudi, a u pravnoj državi protiv njih bi bili vođeni sudski postupci,

– da se u toj harangi u ime tobožnje odbrane prava na stav, Helsinškom odboru i Sonji Biserko negira pravo na sopstveni stav i poziva na direktan linč protiv nje kao otpadnice od „homogenog srpstva“

– da se preko zastašivanja Sonje Biserko, zastrašuju svi oni koji se sećaju i koji žele da obelodane činjenice i zahtevaju odgovornost za zločine počinjene u ime svih nas tokom 1990tih, jer je napad na nju pokušaj da se zataškaju činjenice koje su iznesene u Izveštaju.

Nevladine organizacije zahtevaju od državnih organa da konačno počnu da poštuju Ustav i zakone ove zemlje i da prestanu da tretiraju pravna pitanja kao ideološka i politička i da u skladu sa Ustavom i zakonima ove zemlje, što podrazumeva i ratifikovane međunarodne dokumente, da konačno počnu da primenjuju odredbe koje se odnose na zabranu rada i delovanja onih organizacija koje u svom radu promovišu ideje mržnje, diskriminacije, rasizma i svih drugih oblika netolerancije i mržnje, i to bez politikanstkih kalkulacija i špekulacija.

Nevladine organizacije zahtevaju od državnih organa da prestanu da nam se obraćaju saopštenjima već da počnu da primenju Deklaraciju o braniteljima ljudskih prava koju je 8. marta 1999. godine usvojila Generalna skupština ujedinjenih nacija (Deklaracija o pravima i odgovornostima pojedinaca/ki, grupa društvenih organa u unapređenju i zaštiti univrezalno priznatih ljudskih prava i osnovnih sloboda), koja, između ostalog, u članu 12 stav 2 predviđa da je država obavezna da preduzme sve neophodne mere da, preko nadležnih vlasti, osigura zaštitu svih, pojedinačno i zajedno sa drugima, od bilo kog nasilja, pretnje odmazde, de facto i de iure neprijateljske diskriminacije, pritiska ili bilo koje proizvoljne radnje koja je posledica njenog ili njegovog legitimnog ostvarenja prava pomenutih u deklaraciji.

Beograd, 1. oktobar 2008. godine
Žene u crnom
Komitet pravnika za ljudska prava

Saopštenje podržale:
– Inicijativa mladih za ljudska prava
– Centar za kulturnu dekontaminaciju
– Centar za mir i razvoj demokratije
– Beogradski centar za ljudska prava
– Pravnici za demokratiju – LawDem
– Centar za unapređenje pravnih studija
– Nezavisno društvo novinara Vojvodine
– Queeria centar
– Centar za regionalizam, Novi Sad
– Vojvođanka, Novi Sad
– Alternativni kulturni centar, Niš
– Rekonstrukcija ženski fond
– Glas razlike
– Incest trauma centar
– Žmig, Pančevo
– Esperanca, Pančevo
– Žene za mir, Leskovac
– SOS telefon za žene i decu žrtve nasilja, Vlasotince
– ŽAR, Kikinda
– Žene u akciji, Velika Plana
– Peščanik, Kruševac
– Klub žena Hera, Bačka Topola
– NLO, Novosadska lezbejska organizavija
– Alternativna novosadska organizacija

 
Peščanik.net, 30.09.2008.

Socijaldemokratska unija (SDU) najoštrije osuđuje pretnje Helsinškom odboru za ljudska prava u Srbiji (HOPS) i pokušaj upada u njihove prostorije. U toj besomučnoj kampanji protiv Sonje Biserko, predsednice HOPS, koje su uglavnom vodili paradržavni mediji, sada se oglasila i udarna pesnica šovinističkih političkih krugova u Srbiji – organizacija 1389, koja inače već nedeljama blokira saobraćaj u Beogradu, na šta vlast ne reaguje.

SDU postavlja pitanje političkim strankama i pojedinim nevladinim organizacijama kojima su inače puna usta ljudskih prava: zbog čega se do danas nisu oglasile? Da li smatraju da ovaj medijski linč kojem je izložena Sonja Biserko, u kome se ona na najgrublji način vredja kao ličnost, doprinosi razvoju demokratije u Srbiji? SDU upozorava da svi koji na ovaj linč ćute, postaju na žalost i sami saučesnici ugrožavanja osnovnih demokratskih tekovina u Srbiji.

Za Socijaldemokratsku uniju,
Predsednik,
Žarko Korać
Belgrade, October 1, 2008 / Beograd, 1.10.2008.

 
Peščanik.net, 30.09.2008.