Početkom jula u Pragu održana je međunarodna konferencija na kojoj je učestvovalo 46 zemalja. Potpisivanjem Deklaracije iz Terezina (nekadašnji nacistički koncentracioni logor za Jevreje), države članice Evropske unije, SAD, Rusija, kao i skoro sve države bivše Jugoslavije obavezale su se da će nastaviti proces restitucije nasilno oduzete imovine Jevrejima tokom holokausta.

Jedino su Srbija i Vatikan odlučile da na konferenciji učestvuju samo kao posmatrači. Za razliku od ostalih zemalja koje su na konferenciju poslale delegacije sastavljene od predstavnika resornih ministarstava, Srbija je poslala svog ambasadora u Češkoj Vladimira Vereša i to bez ikakvih ovlašćenja.

Mile Antić, koordinator Mreže za restituciju kaže za Blic da je Ministarstvo inostranih poslova naložilo našem ambasadoru u Pragu da ne potpiše deklaraciju zato što Srbija još uvek nema Zakon o restituciji.

Deklaracija iz Terezina je najsveobuhvatniji dokument koji se odnosi na imovinu žrtava holokausta, određuje norme za povratak imovine i uključuje korišćenje imovine koja više nema naslednike za pomoć preživelim žrtvama.

Deklaracija nije pravno obavezujući dokument, ali ima veliki moralni značaj. Države potpisnice se obavezuju da će ispraviti posledice nelegalnog konfiskovanja imovine i prislinih prodaja imovine žrtava holokausta.

Ambasador Izraela u Beogradu Artur Kol razočaran je činjenicom da je Srbija samu sebe izdvojila time što se nije priključila deklaraciji i na konferenciji učestvovala samo kao posmatrač.

Predstavnik Saveza jevrejskih opština Srbije, Aleksandar Nećak izjavio je za B92 da je uputio pisma svim resornim ministarstvima na koja niko nije odgovorio, sem premijera Cvetkovića koji je rekao da će proslediti dopis ostalim ministarstvima.

Prema podacima Saveza jevrejskih opština, imovina koja je oduzeta Jevrejima u Srbiji vredi oko 500 miliona evra. Savez je prošle godine aplicirao i za povraćaj imovine koja spada pod Zakon o crkvama i verskim zajednicama.

Od 512 podnetih predmeta, jevrejskoj zajednici vraćena su dva stana od kojih u jednom već stanuje jedna porodica.

 
Peščanik.net, 06.07.2009.