Inicijativa mladih za ljudska prava (Inicijativa) će u utorak 28. septembra u 17 časova organizovati prezentaciju projekta „Srebrenica – mapiranje genocida, u beogradskom Medija centru (Terazije 3, II sprat). Ova prezentacija, koja je namenjena akademskoj zajednici, jedna je u nizu promocija projekta koje će biti organizovane u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

O projektu će govoriti:

Alma Mašić, direktorka Inicijative mladih za ljudska prava – BiH

Nedim Jahić, aktivista pokreta Moja inicijativa u Bosni i Hercegovini

Maja Mićić, direktorka Inicijative mladih za ljudska prava – Srbija

Projekat „Srebrenica – mapiranje genocida“ sastoji se od 17 animiranih mapa. Svaka mapa ima ključne tačke u kojima se nalaze dokazi (tekstovi, crteži, fotografije, video zapisi).

Namena projekta jeste da plasira ovaj model kao univerzalni edukativni model tumačenja i shvatanja mehanizma genocida (uzroci i faze po kojima se odvija). Projekat ima nekoliko faza, kroz koje će biti dostupan široj javnosti, da bi se počeo koristiti kao alat u komunikaciji između mladih u BiH i Srbiji, potom u regionu, a i u svetu, u formi prikazivanja, predavanja i diskusija o temi.

Nakon godinu dana intenzivnog rada dobijen je moderan i prihvatljiv alat za sve korisnike, a najviše za mladu populaciju. Otkriven je novi model spajanja činjenica i moderne tehnologije, koja omogućava jednostavnost učitavanja. Tako se došlo do žanra dokumentarna animacija.

U okviru predstavljanja projekta, biće upriličena video-prezentacija iz sveukupnog video materijala, koji će biti dostavljen prisutnima na konferenciji.

 
YIHR, 27.09.2010.

Peščanik.net, 23.09.2010.