Zastarelost sudskog procesa proverena je metoda srpskog pravosuđa za izbegavanje odgovornosti. Metodom odugovlačenja, recimo, omogućeno je vladici Pahomiju da služi liturgije umesto zatvorske kazne i da letos uživa kao organizator dečijih pozorišnih igara.

Pod oznakom „zastareo“ biće, po svemu sudeći, okončan i slučaj koji se dogodio pre čitavu deceniju. Prvog oktobra 1999. godine bivši pripadnik DB-a Vladimir Nikolić otet je na ulici po naređenju tadašnjeg šefa beogradskog centra Državne bezbednosti Milana Radonjića i rukovodioca DB-a, Stevana Baste. Sa kesom na glavi odveden je na višednevno iznuđivanje priznanja o navodnom odavanju državne tajne. Tri dana pre nego što su ga, kako je sud ocenio,“nezakonito uhapsili“, pripadnici DB-a videli su Vladimira Nikolića u društvu supruge Vuka Draškovića, na kojega je država tada pripremala atentat na Ibarskoj magistrali.

Milan Radonjić i Stevan Basta su ovih dana osuđeni na po nekoliko meseci zatvora zbog nezakonitog hapšenja Vladimira Nikolića. Kada ova presuda postane pravosnažna isteći će deset godina od pokretanja postupka, presuda će postati nevažeća i oni će biti pušteni na slobodu zbog zastarevanja slučaja. Obojica su bili na istim funkcijama i u vreme kada su ubijeni Slavko Ćuruvija i Ivan Stambolić. Nema naznaka da je u toku ozbiljno pokretanje postupaka za ove slučajeve.

U ovom suđenju je postignuta idealna podmirenost svih učesnika: oštećeni se vratio svom životu daleko od javnosti, sudije se nikome nisu zamerile, a optuženi Radonjić i Basta dobili su minimalne kazne zatvora, kao porodični ljudi koji nikada ranije nisu osuđivani. Računalo se, međutim, toliko precizno da ni te male kazne neće biti sprovedene.

Dvadeset od trideset zakazanih pretresa nije održano, što zbog bolesti okrivljenih, njihovih branilaca, svedoka i oštećenog, što zbog lažnih dojava o bombama u zgradi Palate pravde. Sud koji ne poštuje načelo suđenja u razumnim rokovima radi u korist optuženog . Suđenja se kod nas odvijaju najsporijim tempom kada su optuženi bivši ili sadašnji pripadnici DB-a. Interesi udruženi oko potrebe da optuženi ne odgovara za počinjena nedela tu po pravilu vode ka zastarevanju slučajeva. I niko nikada nije pozvan na odgovornost zbog toga.

Teško je od pravosuđa očekivati da bude nezavisno u uslovima u kojima je ministarstvo pravde predmet stranačkih podela prilikom formiranja vlasti. Zato cinično zvuči izjava državnog sekretara ministarstva pravde, Slobodana Homena, da je „zastarelost postupka protiv pripadnika DB-a još jedan u nizu dokaza da je neophodna sveobuhvatna reforma pravosuđa“.

„Očito da nešto nije u redu kada i u ovako važnim krivičnim predmetima dolazi do zastarelosti“, primetio je Homen. „Prema novim krivičnim propisima biće obezbeđeno efikasnije suđenje, pa će samim tim i krivični postupci mnogo kraće trajati i neće dolaziti do zastarelosti“, najavio je on. Ono što je prećutao je da će stara dobra zastarelost postupka verovatno biti primenjivana sve dok i poslednji zločinac u lancu nacionalnog pomirenja ne bude izvan opasnosti od odgovornosti.

 
Peščanik.net, 10.09.2009.