Flower Fields by Sameer Mundkur http://bit.ly/VKjxq5

Imali smo da se predsednik države ne meša u svoj posao, imali smo i da se predsednik države meša u svačiji posao. Imali smo i da se predsednikova žena meša u posao predsednika, a imali smo i da predsednik meša žene i posao. Svašta smo imali, samo još nismo imali da se predsednik meša u ženin, a ne meša u svoj posao. Sad imamo i to.

Umesto da u vestima gledamo kako se predsednik države negde pojavio u pratnji svoje supruge – mi imamo da se supruga predsednika države negde pojavila u pratnji svoga supruga, inače našeg predsednika. Šta se desilo pa je predsednik prestao da obavlja državne poslove i počeo da radi samo ono što u drugim državama predsednici počinju da rade tek kad im prođe predsednički mandat? Zašto se ponaša kao da nam se usred njegovog predsedničkog mandata promenilo društveno uređenje pa smo postali monarhija, a on monarh koji se bavi humanitarnim radom?

Kad je sadašnji predsednik države dao zvaničnu ostavku na mesto predsednika svoje partije, to je bilo dobro po društvo, pre svega zato što je obećavao da će biti predsednik svih građana, a ne samo onih koji su glasali za njegovu stranku. Međutim, sada izgleda da je prestao da bude predsednik svih građana i postao samo suprug supruge predsednika, a to baš i nije tako dobro po društvo – ponajviše zato što je pomešao zvanično sa nezvaničnim, državno sa privatnim, porodično sa ustavnim.

Prvo smo imali da je zvanična supruga zvaničnog predsednika države na zvaničnoj adresi Predsedništva osnovala privatnu fondaciju nazvanu po njenom ličnom imenu i prezimenu. Pa smo imali da je supruga na zvaničnom sajtu predsednika države otvorila svoj nezvanični sajt, samo ovoga puta ne pod ličnim imenom već pod formalnom, mada ustavno nezvaničnom titulom: suprugapredsednika.rs. A sada imamo da predsednik samo ide u nezvanične posete domaćinstvima kojima je privatna fondacija njegove supruge obnovila privatne kuće i da daje izjave samo o građevinskim radovima (što je donekle u redu jer za to ima srednjoškolsku diplomu), a osorno odbija da daje izjave o zvaničnom stavu predsednika o međunarodnoj situaciji ili o „pismenu“ (kako to premijer nazva) koje nam je uputila Evropska unija. Doduše, možda je za državu, a naročito za vladu, bolje da se predsednik zvanično ne izjašnjava o tim pitanjima, ali baš u tome, u tom „zvanično“ i jeste poenta – od njega, kao predsednika,niko ni ne traži njegovo privatno mišljenje (koje bi možda nanelo štetu državi) već državni, a po mogućnosti čak i državnički stav! Baš kao i što niko nije očekivao da se, zbog privatnih razloga (da li letovanja, da li straha da ne bude opet izviždan), neće pojaviti na državnoj proslavi obeležavanja Cerske bitke (menjao ga je kaskader – predsednik Republike Srpske).

Dobro, ima mnogo predsednika koji ne znaju finese koje čine razliku između privatnog i zvaničnog, državnog i državničkog. Ali ipak – da zvanični predsednik države, u svoje radno vreme ne radi svoj posao za koji ga građani plaćaju nego da kao privatno lice, ali u zvaničnom svojstvu predsednika radi za privatnu fondaciju svoje zvanične supruge?! To ima samo kod nas.

Peščanik.net, 25.08.2014.


The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)