Heron at Fairhope

Heron at Fairhope

Poštovana gospođo Rimac,

prije nekoliko dana ljubazno ste mi, u svojstvu gradonačelnice Knina, poklonili hrvatsku zastavu koja se dotad vijorila na kninskoj tvrđavi, a u znak potpore što me je naša zajednička stranka, HDZ, kandidirala za predsjednicu Republike. Dirnuta trenutkom, ja sam taj poklon prihvatila i srdačno se zahvalila. No sada, nakon što su mi se utisci slegli, smatram da sam pogriješila i da to nisam smjela učiniti. Držim da je Vaša greška još veća, jer ste me nespremnu naveli na jedan nepriličan čin, znajući da ću u ozračju predizbornog skupa, kao dobro odgojena osoba, nasjesti na Vaš darovni aranžman. Stoga sam odlučila da Vam poklonjenu zastavu vratim, te Vas ovim putem molim da se dogovorimo kada i gdje da to obavimo.

Srdačan pozdrav, Kolinda Grabar Kitarović

* * *

Draga Kolinda, ne razumijem zbog čega mi želiš vratiti zastavu, ako je taj poklon bio izraz posebne časti i poštovanja. Osim toga, nisam te ja mogla ‘nespremnu navesti na jedan nepriličan čin’ kad dobro znaš da se radilo stranačkome dogovoru u kojem si i sama sudjelovala. Nije mi jasno što činiš. Tražim objašnjenje.

Srdačno, Josipa Rimac

* * *

Poštovana gospođo Rimac, ako tražite objašnjenje, rado ću Vam ga dati. Smatram, dakle, da je zapanjujuća količina nepoštovanja prema simbolima hrvatske države kojeg ste kao HDZ-ova gradonačelnica pokazali. O zastavi govorite kao o nekakvoj vrsti suvenira. Kao da ste svojoj stranačkoj prijateljici poklonili licitarsko srce ili, da još dalje karikiramo, drvenu čaplju. U Vašoj interpretaciji stijeg s kninske tvrđave tako ima status drvene ptice ili magarčića. Državna zastava nije politički suvenir, gospođo gradonačelnice, pogotovo nije suvenir bilo koje stranke, pa ni HDZ-a. Odnosom prema barjaku s tvrđe iznad Knina, njegovim skidanjem, prisvajanjem i poklanjanjem, ponizili ste simbol hrvatske državnosti i simbol oslobođenja Hrvatske. Stijegu s Knina nikako nije mjesto u bilo kojoj privatnoj vitrini, pa ni mojoj, čak ni ako bih sutra zaista postala predsjednica Hrvatske. Kao žena s višegodišnjom karijerom u diplomaciji, znam da se državne zastave ne poklanjaju kao bombonijere.

Srdačno, Kolinda Grabar Kitarović

* * *

Dragi Tomislave, Kolinda želi da mi vrati zastavu koju sam joj, prema dogovoru, poklonila. Poslala mi je dva mejla u kojima me nesnosno prca u glavu. Argumenti su joj strašni, kao da je te dopise pisao Ivo Josipović. Meni se čini da je ta žena malo šenula. Što da radim?

Josipa Rimac

* * *

Draga Josipa, ne znam koji je klinac Kolindi. Sad ću je nazvati da provjerim. Vraćanje zastave ne dolazi u obzir! Javit ću se.

Karamarko

* * *

Draga Josipa, Tomislav me maloprije obavijestio da si od mene primila neke mejlove neprimjerena sadržaja. Zanemari to, jer ti ja nikakve mejlove nisam slala! Radi se o sabotaži! Pretpostavljam da to rade neki Josipovićevi hakeri, služeći se mojom lažnom mejl-adresom. To je njegova prljava kampanja!

Kolinda

* * *

Josipa, Kolinda kaže da ona nije slala mejlove. Očito nam neki hakeri pokušavaju smjestiti. Izgleda da je Josipović zaigrao najprljavijim sredstvima! Angažirao sam svoju ekipu iz policije, iz odjela za elektronski kriminal, da otkriju tko to radi. Jebat ćemo im mater!

Tomislav

* * *

Tomislave, Kolinda, sad čitam Jutarnji list i otkrijem nevjerojatnu stvar. Onaj dopis u kojem mi je Kolinda NAVODNO objašnjavala zbog čega mi NAVODNO želi vratiti zastavu, to je ustvari komentar Jelene Lovrić! Ona također spominje licitarska srca, drvene čaplje i magarčiće. Čak navodi i bombonijere. Sve je isto od riječi do riječi! Strašno! Ne možeš vjerovati koliko se hrvatsko novinarstvo srozalo. Znala sam da Lovrićka u Jutarnjem piše u Josipovićevo ime, ali tko je mogao pretpostaviti da u njegovo ime piše i privatnu elektronsku poštu?! I to tako da se preko lažne mejl-adrese predstavlja kao Kolinda?! Sad ću nazvati redakciju Jutarnjeg i napit im se krvi!

Josipa

* * *

Josipa, Kolinda, ništa ne poduzimajte! Moji ljudi iz MUP-a su otkrili da lažne dopise nije slala Lovrićka. Nego neki Vibor Ivančić (55), više puta osuđivan. Jel neko možda čuo za njega?

Tomislav

* * *

Poštovana Kolinda, Josipa i Tomislave, dužan sam se uključiti u vašu diskusiju. Udruga za zaštitu digniteta tradicionalnih hrvatskih suvenira, koju predstavljam, preuzima odgovornost za lažnu elektronsku poštu. Mi smo poslali dopise gospođi Josipi i potpisali ih imenom gospođe Kolinde da bi ih ona ozbiljnije shvatila. Ispričavamo se zbog nastale neugodnosti. Namjera nam je bila u budućoj vladajućoj stranci potaknuti raspravu o sustavnome kriminaliziranju i obezvrjeđivanju hrvatskih suvenira. Više o našim aktivnostima možete saznati na našim portalima drvenacaplja.com i magarcic.hr. Stav naše Udruge je da svatko tko javno tvrdi kako je trobojna krpa važnija od drvene čaplje i magarčića, o licitarskom srcu da ne govorimo, na najgrublji način ponižava simbole hrvatskog državnog suveniriteta, a time i hrvatsku državu. To što su vas dopisi uznemirili, potvrda je da dijelite naše mišljenje. Zahvaljujemo na suradnji.

V. Ivančić

* * *

Gospodine Ivančiću! Vi ste jedan obični kriminalac i terorist! Na takav način preuzimati moj identitet, i to usred izborne kampanje, potpuno je nedopustivo. Zato ću protiv vas podnijeti kaznenu prijavu. Može vas biti sram!

K. Grabar Kitarović

* * *

Poštovana Kolinda, još jednom se ispričavam zbog nastalih neugodnosti. Ponavljam, važno nam je bilo samo da otvorimo diskusiju o problematici hrvatskoga državnog suveniriteta, kako bismo kroz raspravu došli do osnovnog pitanja.

V. Ivančić

* * *

Kojeg to osnovnog pitanja?

T. Karamarko

* * *

Što radi hrvatska zastava na kninskoj tvrđavi?

V. Ivančić

Novosti, 22.11.2014.

Peščanik.net, 23.11.2014.


The following two tabs change content below.
Viktor Ivančić, rođen u Sarajevu 1960, osn. i srednju školu završio u Splitu, u novinarstvo ulazi kao student elektrotehnike. Za studentski list FESB 1984. dobija nagradu 7 sekretara SKOJ-a. Urednik i jedan od osnivača nedeljnika Feral Tribune, u čijoj biblioteci je objavio „Bilježnicu Robija K.“ (1994, 1996, 1997. i 2001) i studiju „Točka na U“ (1998, 2000). Izabrane tekstove objavio 2003. u „Lomača za protuhrvatski blud“ i „Šamaranje vjetra“. Prvi roman „Vita activa“ objavio 2005, od kada Fabrika knjiga objavljuje: „Robi K.“ (2006) u dva toma; „Robi K. Treći juriš!“ (2011); zbirke ogleda „Animal Croatica“ (2007), „Zašto ne pišem i drugi eseji“ (2010), „Jugoslavija živi vječno“ (2011) i „Sviranje srednjem kursu“ (2015, u saradnji sa Peščanikom); romane „Vita activa“ (2005, drugo izdanje ) i „Planinski zrak“ (2009), te zbirku priča „Radnici i seljaci“ (2014, u saradnji sa Peščanikom). 2018. sa Hrvojem Polanom i Nemanjom Stjepanovićem piše fotomonografiju „Iza sedam logora – od zločina kulture do kulture zločina“ u izdanju forumZFD-a. 2018. Fabrika knjiga u 5 svezaka objavljuje „Robi K. 1984-2018“ (zajedno sa Peščanikom i riječkim Ex librisom), a 2019. troknjižje „Radnici i seljaci, Planinski zrak i Vita aktiva“. Redovno piše za tjednik Srpskog narodnog vijeća Novosti i za Peščanik. Živi u Splitu.

Latest posts by Viktor Ivančić (see all)