Foto: Predrag Trokicić
Foto: Predrag Trokicić

Sećate li se vremena kad su političari izgovarali reč „marketing“ samo u sintagmi „prljavi marketinški trik“ i nikako drukčije? Sećate li se kad je još bilo sramota priznati da koristiš politički marketing, kad nismo imali ni bilborde ni reč za njih, kad stručni izrazi nisu bili u širokoj upotrebi? Tog doba specifične nevinosti i naivnosti kada je učesnik telefonskog TV kviza, na pitanje kako se zove udarni termin za reklame, odgovorio sa „Primeti me“? Nažalost, voditeljka nije priznala to, u svojoj suštini ispravno, tumačenje engleskog „prime time“.

Prošle su tri decenije, stranke su počele stidljivo da prijavljuju saradnju sa reklamnim agencijama, Tomislav Nikolić je čak i priznao koji mu je biznismen platio zakup bilborda, objavljivanje predizbornih istraživanja javnog mnjenja je postalo uobičajena pojava. I naravno da, kako to kod nas i biva, taman kad nešto postane normalno, to se pretvori u svoju suprotnost. Ili, nestručno rečeno, što ja počeh, ti preteraj.

Ako smo uz bivšu vlast saznali za rejting i ciljnu grupu, uz ovu smo i gledali kako im se vlast povinuje pa bez zazora govori o odlaganju poskupljenja do posle izbora, predizborno sklanja sve nepopularne zakone (o policiji i rudarstvu na primer), još bestidnije potkupljuje sa „dve hiljade za gospođu“, dvadeset za lekare i dvesta evra deci da im se nađe za usisivač. Sad su nam bez pardona rekli i da im se više isplati (u glasovima) ako idu na odvojenim listama ali zajedno na predsedničkim izborima.

Pa, dobro, napade istine je prvi imao Velja Ilić, nekadašnji ministar, koji je javno priznao da se kraduckanje podrazumeva, ali ova vlast je sad potpuno urušila magiju. Šta je sledeće – razotkriće nam bugarske vozove, glasanje od kuće, kapilarne glasove po javnim preduzećima? Saznaćemo da je slikanje predsedničkog kandidata po prevoznim sredstvima, baš kao i korišćenje iskošenih slova, prljavi marketinški trik koji se poigrava našim nesvesnim i poručuje: to je dinamika, to je kretanje u napred?

Da stvar bude gora, sad je i opozicija krenula sa „što ja počeh, ti preteraj“. Ako nam je Vučić svojevremeno objašnjavao kandidaturu Nikolića rečima da istraživanja pokazuju kako njegova (Vučićeva) fizionomija manje odgovara biračima (a, otud naočare, pljas po čelu), nezadovoljni deo sadašnje opozicione koalicije nam je otkrio da je jedan kandidat izabran samo zato što istraživanja pokazuju da je lepši i fotogeničniji od ovog drugog. Pa stanite, aman! Ne moramo baš sve da saznamo. Kako nam se to udvarate? Sad ću sanjivo da te pogledam i da ti se obratim dubokim glasom? A onda ću da te ko Bata Živojinović u Štefici Cvek.

Ne, jeste doba post-istine, jeste doba lažnih vesti, čak i algoritama koji lažiraju i glas i stas, ali ne preterujte sa istinom, ne treba nam na tom mestu. Nemojte nam pričati šta radite, pomno slušajući istraživanja, fokus i ciljne grupe. Pustite da poverujemo u nemoguće.

Peščanik.net, 31.01.2022.


The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)